El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat el decret llei que el Govern va aprovar l'any 2020 per frenar els desnonaments de persones vulnerables mentre durava l'estat d'alarma a causa de la pandèmia. El decret obligava als grans tenidors d'habitatge a acreditar que havien ofert un lloguer social a l'inquilí abans d'instar al desallotjament. Segons fonts del TC, el ple ha estimat el recurs que va presentar el Govern contra aquest decret llei, per entendre que envaïa competències de l'Estat en matèria de legislació processal, i ha declarat inconstitucionals els tres articles que integraven la normativa impugnada.

L'anul·lació d'aquest decret, que pretenia protegir el dret a l'habitatge durant la pandèmia del coronavirus, arriba un dia després que el Parlament hagi aprovat una nova llei que també inclou l'obligació dels grans tenidors d'oferir lloguers socials abans de promoure un desnonament per la via judicial. La llei aprovada aquest dimecres amb els vots a favor d'ERC, JxCat, CUP, Comuns i PSC-Units, busca esmenar els errors de forma que va assenyalar el Tribunal Constitucional quan va anul·lar una normativa sobre habitatge que el Govern havia aprovat el 2019, en entendre que no podien imposar-se mesures "coactives" als propietaris d'habitatges.

El decret  que avui ha anul·lat el Constitucional pretenia reforçar aquesta primera normativa del 2019, mitjançant la inclusió de mesures per impedir els desnonaments de les persones i famílies vulnerables durant la pandèmia. Per a això, es considerava vulnerables a les persones que abans de juny del 2019 visquessin en un pis sense títol habilitant, als qui haguessin finalitzat un contracte de lloguer amb un gran tenidor i als qui tinguessin dificultats per pagar les quotes hipotecàries.

Aturar desnonaments en temps de covid

El passat novembre de 2020, el Govern, a través d'un decret, pretenia evitar els desnonaments de persones o famílies en situació de vulnerabilitat durant el temps que durés el període d'estat d'alarma originat per la crisi sanitària de la covid-19. La suspensió dels desnonaments s'havia de produir en cas que els propietaris dels habitatges fossin grans tenidors o entitats bancàries fins que aquests oferissin un lloguer social als afectats. El decret aprovat pel Govern també incloïa supòsits de suspensió transitòria dels desnonaments de famílies de pisos ocupats.

Concretament, en el decret el Govern considera com a vulnerables les famílies en situació de vulnerabilitat acreditada ja abans de la pandèmia de la covid-19, les que ocupen un pis on viuen des d'abans de juny dels 2019 sense títol habilitat. També els casos d'extinció de contracte de lloguer amb un gran tenidor i les persones vulnerables amb dificultat per pagar les quotes hipotecàries.