El d'aquest dimecres ha estat un matí productiu al Tribunal Constitucional. Davant l'allau d'impugnacions fetes per La Moncloa durant els últims mesos, el ple de l'alt tribunal ha acordat per unanimitat admetre els incidents d'execució del govern espanyol contra dues resolucions del Parlament de Catalunya i anul·lar diversos incisos que reiteraven el dret a l'autodeterminació, l'objectiu de la independència de Catalunya i la reprovació del rei Felip VI. Avui només s'ha donat a conèixer la part dispositiva. Les interlocutòries íntegres es faran públiques durant els pròxims dies. 

Les resolucions afectades per la decisió del ple de l'alt tribunal són la resolució sobre "propostes per a la Catalunya real", del 25 de juliol del 2019, que defensava l’autodeterminació i tornava a reprovar el rei Felip; i la resolució "sobre l'orientació política del Govern", del 26 de setembre d'enguany, que insistia en el reconeixement el dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya, aprovada en el debat de política general. Els incidendents d'execució van ser admesos a tràmit el 10 i 16 d'octubre passats.

En el cas de la resolució del 25 de juliol, els magistrats han acordat anul·lar tres incisos. El primer, el que "reafirma el seu compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". El segon, el que "es referma en la seva reprovació de Felip VI pel seu posicionament i la seva intervenció amb relació al conflicte democràtic que genera la negació de drets civils i polítics a Catalunya per part de l’Estat espanyol". El tercer, aquell en què la cambra "referma el seu dret d’expressar valoracions i opinions polítiques sobre l’actuació i el futur de la institució monàrquica i el seu compromís amb els valors republicans".

Pel que fa a la resolució del 26 de setembre, el Tribunal Constitucional declara nuls diversos incisos de l'apartat que fa referència a la defensa dels drets civils i polítics (on es demana la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya); de l'apartat que fa referència al diàleg, on es reitera "el reconeixement del dret inalienable del poble de Catalunya a l’autodeterminació i la voluntat d’exercir-la amb plenitud"; de l'apartat de resposta a la sentència del procés i de reconeixement del dret a l'autodeterminació.

El TC adverteix el Parlament, el Govern i el president de la Generalitat que s'han d'abstenir de fer "qualsevol actuació encaminada a donar compliment" a aquestes resolucions i que han "d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directa o indirectament suposi ignorar o eludir la nul·litat dels apartats i incisos" de les resolucions. Al mateix temps els avisa també de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poden incórrer en cas d'incompliment del que ha ordenat aquest tribunal".