El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per unanimitat la suspensió com a diputats d'Oriol Junqueras i Raül Romeva decretada pel Suprem en aplicació de l'article 384 de la Llei d'Enjudiciament Criminal. La sentència, de la qual ha estat ponent el president Juan José González, remarca que la decisió de l'alt tribunal té una "motivació expressa, suficient i raonable" i desestima que s'hagin vulnerat els drets dels recurrents a la tutela judicial efectiva, a la participació i a la representació política.

També conclou que la mesura "s'emmarca en la persecució dels delictes que comporten un desafiament a la essència de l'estat democràtic" i remarca que la mesura no pot considerar-se "arbitrària".

El ple del TC ha avalat per unanimitat la suspensió de Junqueras i Romeva com a diputats que va decretar la Sala de Recursos de la Sala Penal del Suprem en una interlocutòria del 30 de juliol del 2018, en aplicació d'un article de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

La sentència de l'alt tribunal considera que la decisió del Suprem té una "motivació expressa, suficient i raonable" sobre l'abast de l'expressió utilitzada a la norma i desestima que la seva aplicació hagi vulnerat els drets dels recurrents. En aquest sentit, el TC conclou que "la provisionalitat de la qualificació jurídica de la interlocutòria de processament" no contradiu la "fermesa" de la mateixa. "No és lògic pretendre que la causa quedi absolutament paralitzada fins que sigui possible notificar als rebels el seu processament", remarca la sentència.

El tribunal també avala la "constitucionalitat" de la mesura i remarca que "s'emmarca en la persecució de delictes que comporten un desafiament a l'essència de l'estat democràtic, tal i com es reflecteix el propi text constitucional". A més, conclou que la decisió del Suprem no pot qualificar-se "d'arbitrària" i diu que el procés s'ha fet "amb totes les garanties".