El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol va presentar contra la creació de la comissió d’investigació al Parlament sobre la monarquia espanyola, segons diversos mitjans.

L’admissió a tràmit implica la suspensió automàtica de l’acord perquè l’executiu de Pedro Sánchez ha reclamat que s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que deixa sense efecte qualsevol llei, acord o normativa autonòmica impugnada per l’Estat. El Tribunal Constitucional disposa ara de cinc mesos –prorrogables- per adoptar una decisió sobre el fons de la qüestió, i les parts tenen deu dies per presentar al·legacions.

L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats “delictives” o “irregulars” de persones vinculades a la família reial espanyola. “Aquest govern no pot acceptar que sense cap competència es provi d’investigar el cap de l’Estat per part d’un parlament autonòmic”, va afirmar la vicepresidenta de l’executiu, Carmen Calvo, el 15 de març després que el Consell de Ministres donés llum verda a la interposició del recurs.

La impugnació incorporava la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit. L’executiu espanyol va actuar després de sol·licitar l’informe preceptiu –però no vinculant- del Consell d’Estat sobre el recurs. En aquesta ocasió el Consell d’Estat va emetre un dictamen favorable, contràriament al que havia fet quan el mateix executiu li va demanar l’opinió per presentar el recurs contra la declaració de reprovació a Felip VI per part de la cambra. 

La Moncloa addueix que va presentar els recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dues ocasions anteriors, en què ha portat també al Constitucional una moció que refermava la declaració de novembre del 2015. El recurs argumenta que el Parlament ha anat més enllà de les seves funcions en pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. “No és competent”, afirmen aquestes veus de l’executiu espanyol, que sostenen que l’argumentació és similar a la que va constar al recurs contra la decisió del Parlament de reprovar Felip VI.