És un no parar: l'obsessió d'alguns partits contra el vot delegat de l'exconseller Lluís Puig torna a amenaçar la Mesa del Parlament. Aquest dimarts, a la Mesa ordinària, els grups han rebut la notificació de dos nous recursos d'empara que el TC ha admès a tràmit contra la delegació de vot de l'exconseller a l'exili, ara de Vox i Ciutadans. Segons han explicat fonts parlamentàries, avui la Mesa n'ha pres coneixement, i té un termini de 10 dies per personar-se, i així ho farà.

Aquest recurs contra el vot de Puig en el ple d'investidura de Pere Aragonès no és una novetat, i és que el Partit Socialista ja va presentar un recurs similar el mes d'abril davant el TC, en contra de l'admissió de vot delegat que es va aprovar amb el vot favorable de la majoria independentista. Aquest recurs va ser admès a tràmit el 4 d'octubre de l'any passat, i quan va arribar a la Mesa, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va assegurar que el seu compromís és la defensa dels drets dels diputats. Ben igual com passa ara, el TC va obrir un termini de 10 dies perquè la Mesa es personés i així ho va fer: va presentar al·legacions, que encara no han rebut resposta.

 

Per la seva banda, Ciutadans va presentar el seu recurs el juny de 2021 i va ser admès a tràmit aquest mes de febrer. En l'escrit d'admissió del recurs presentat per Cs contra l'acord de la Mesa del Parlament de delegar el vot de Puig perquè era a l'exili, el Constitucional considera que "no hi ha doctrina" jurídica sobre la qüestió i que, per tant, el seu cas podria servir per establir un precedent, i que "podria tenir conseqüències polítiques generals".

Els recursos són en contra dels acords de la Mesa del 25 i 26 de març de 2021 sobre la delegació de vot de Puig per la investidura d'Aragonès, i va comptar amb el suport dels membres de Junts, ERC i la CUP i el vot en contra dels socialistes. De fet, en aquell moment els grups PSC-Units, Vox, Cs i el PP van demanar a la Mesa reconsiderar aquesta decisió en creure que Puig no reunia cap de les causes establertes pel reglament del Parlament per delegar el vot, encara que finalment les reconsideracions no van prosperar i es va comptabilitzar el vot de Puig. Llavors el PSC va presentar recurs, també Ciutadans i també Vox.

El vot de Puig

Abans de la investidura del president Aragonès, els membres de la Mesa es van reunir i van valorar les reconsideracions que en un primer moment van presentar el PSC, el PP i Vox i, posteriorment, la de Cs. Els membres independentistes de la Mesa es van pronunciar a favor del vot de Puig, mentre que Jaume Alonso-Cuevillas, per ser advocat del conseller a l'exili, es va abstenir. Tot i això, el resultat va ser suficient per avalar la proposta. 

El diputat de Junts, instants després de la decisió, va mostrar el seu agraïment a les formacions independentistes per "defensar els drets de totes les persones que van exercir el seu dret a vot". Per la seva banda, els socialistes van apuntar en el seu escrit al tribunal que les causes per demanar la delegació del vot són "baixa per maternitat o paternitat; i els supòsits d'hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada degudament acreditada, que han de ser interpretades de manera restrictiva i no admeten ampliar els supòsits, expressament previstos efectuant una interpretació analògica a altres supòsits".