El cas Juvillà continua enfrontant l'independentisme. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, es troba en l'ull de l'huracà i el diputat de Junts i advocat de Carles Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas ha sortit a defensar-la. Cuevillas ha emparat les accions de Borràs, però també ha reconegut que ell no hauria seguit aquest camí. "No sé si hauria lliurat aquesta batalla", ha admès en una entrevista a RN4. "Crec que hem de lliurar les batalles, no només les que puguem guanyar, perquè lluitem contra un Estat que és poderós i no té escrúpols, però sí aquelles que ens donin rèdit polític", ha exposat l'advocat, per qui el cas Juvillà no entra en aquesta definició. 

 

Malgrat les seves reticències personals, ha fet costat a Borràs i l'ha aconsellat durant aquest camí. Cuevillas ha exposat els dubtes que li va generar la negociació amb els partits per tal de pactar una estratègia conjunta de desobediència. "Si tothom està disposat a desobeir, fem que hi hagi unes garanties que això es produeixi, perquè tinc por que et deixin sola", va advertir l'advocat a la presidenta del Parlament. La por de Cuevillas de les altres formacions independentistes ha estat present durant tot aquest temps. "Jo li vaig dir: 'presidenta, em sembla molt bé, no és el que faria jo, però sempre que t'acompanyin'", ha insistit. 

Els consells de Cuevillas han estat molt presents en les accions de Borràs els darrers dies. "Li vaig desaconsellar la delegació del vot de Pau Juvillà. Delegava la presidenta al pou del codi penal. Quan hi ha un conflicte d'interessos no s'hi pot participar", ha sentenciat. El conflicte d'interessos era un gran mur difícil de saltar en aquest cas, però no l'únic. La desobediència, en si mateixa, segons Cuevillas, implicava els funcionaris del Parlament. "Sense la col·laboració dels funcionaris, no es pot desobeir", ha afirmat. El diputat ha narrat que durant les darreres dues setmanes s'han viscut "constants escenes de pànic entre els funcionaris", ja que la desobediència la feien ells directament. 

Més que un SMS

Cuevillas ha defensat que la presidenta del Parlament va presentar una proposta més complexa d'actuació conjunta de l'independentisme de la que s'ha publicat en les darreres hores. "Això que s'ha filtrat és gairebé un SMS. Anava en aquesta línia, però era més complex", ha assegurat. La proposta més extensa de Borràs, però, no arribava a bon port. En aquest context l'advocat assegura: "A mi em preocupaven dues coses. Una, que no arribàvem a cap concreció, i dues, que des de l'entorn dels negociadors ja s'estaven construint el relat per immolar la presidenta. No és veritat i és injust". 

Pel diputat de Junts, s'ha atacat la presidenta del Parlament de manera injusta. Ha rebutjat les comparacions amb les accions de l'antic president de la Cambra, Roger Torrent, davant del cas de l'escó de Quim Torra. "El camí de Laura Borràs ha estat diferent, ha volgut anar amb tothom de bracet", ha reivindicat. 

A grans trets, Cuevillas considera que tot el que ha passat amb el cas Juvillà és "un fracàs col·lectiu". Ha reconegut que hi ha "desconcert, empipament i decepció generalitzada". I ha insistit a dir que: "No ens hem d'immolar i deixar-nos inhabilitar per una bestiesa. Podem perdre, però per obtenir un rèdit polític". El diputat, després de tot, segueix sent defensor de la confrontació amb l'Estat com la millor estratègia independentista.