El Tribunal Constitucional rebutjarà parcialment en els pròxims dies diversos aspectes de la reforma legal que va aprovar el PP per sortir al pas de la desobediència del Parlament i del Govern i revisarà a la baixa les capacitats sancionadores que se li van atribuir. Amb aquest reforma, es dotava a l'alt tribunal de capacitats per inhabilitar càrrecs públics que incorreguessin en un delicte de desobediència. 

El Constitucional vol resoldre els recursos sobre aquesta reforma abans d'enfrontar-se a la petició del govern espanyol que l'apliqui actuant contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres alts càrrecs, per desobediència a les seves sentències contra resolucions sobiranistes catalanes.

Així ho han assegurat a EFE fonts de l'alt tribunal, que han explicat que la gran majoria, sinó la unanimitat del TC, està a favor de renunciar, almenys parcialment, a la responsabilitat de sancionar per incompliment de les seves sentències que disposava la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional aprovada el 2015.

Les mateixes fonts del tribunal de garanties han informat que en el ple que comença demà el Constitucional decidirà sobre el recurs del govern basc contra la citada reforma. La nova norma va ser aprovada pel Grup Popular al setembre del 2015 al fil del procés sobiranista català i atorgava al TC capacitat sancionadora cautelar per executar el compliment de les seves sentències.

Així, obria la porta a la possibilitat que l'alt tribunal pugui multar o fins i tot suspendre de les seves funcions el president de la Generalitat o del Parlament i, en general, qualsevol persona o autoritat que vulneri les seves sentències.

El recurs d'inconstitucionalitat presentat argumenta que la reforma de la llei que regula el TC és un "canvi qualitatiu important en les funcions encomanades a la institució" que "pot alterar l'equilibri i el joc de contrapesos amb la resta de poders de l'Estat". Aquest recurs serà acceptat en part, però no en tots els seus termes, perquè alguns aspectes de la reforma de la LOTC que va aprovar el grup popular sí que seran avalats.