El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat admetre a tràmit un recurs d'empara del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament contra la decisió de l'expresidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, per no convocar els plens dels dies 20 i 21 de setembre, 4 i 5 d'octubre i 18 i 19 d'octubre del 2017, que "estaven prèviament fixats al calendari".

Ciutadans considera que s'han pogut vulnerar els seus "drets fonamentals" per l'acció de la presidenta Forcadell així com la "lesió" de les seves facultats parlamentàries de control al Govern i l'impuls de l'Executiu per part dels diputats al no convocar-se els plens.

El TC ha admès a tràmit el recurs perquè ha apreciat que concorre “una especial transcendència constitucional perquè l'assumpte suscitat transcendeix del cas concret perquè podria tenir unes conseqüències polítiques generals”.

En aquest sentit, el TC requereix al Parlament que remeti la certificació o fotocòpia de les actuacions corresponents a l'acord de la Mesa del 19 de setembre del 2017, on es va decidir modificar l'acord aprovat el 18 de setembre en un plaç màxim de 10 dies.