El Tribunal Constitucional reactivarà pròximament la seva activitat i prepara la celebració d'un Ple el proper 5 de maig en el qual s'inclouran diversos recursos dels presos polítics independentistes. La data de reactivació arriba justament un dia després de conèixer-se que TC havia decidit ajornar el ple en què s'havia de decidir sobre l'admissió a tràmit dels recursos d'empara dels presos.

Això va provocar un profund malestar entre els líders del procés empresonats per la sentència del Suprem. L'expresident de la ANC, Jordi Sànchez, i els consellers Jordi Turull i Josep Rull van demanar explicacions al TC sobre aquesta suspensió ja que, segons van denunciar formalment, vulnerava la Constitució i el Conveni Europeu de Drets Humans.

Fonts del tribunal de garanties consultades per Europa Press assenyalen que l'esmentat Ple se celebrarà conforme al previst, ja sigui en forma presencial si ha acabat el confinament, o telemàtica si continua l'estat d'alarma. Aquesta segona opció és la que s'estima com a més probable.

Aleshores, segons les mateixes fonts estaran conclosos tots els dictàmens d'admissibilitat dels recursos d'empara que han presentat els condemnats per la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, que estan sent preparats pels lletrats que hi estan treballant, de manera telemàtica en alguns casos i presencial en altres.

Així, en aquest ple es resoldrà previsiblement sobre l'admissió de tots aquests recursos i també sobre les mesures cautelars sol·licitades per les defenses, com la del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva.