La decisió del Tribunal Constitucional d'ajornar el ple en què s'havia de decidir l'admissió a tràmit dels recursos d'empara dels presos polítics ha provocat un profund malestar entre els líders del procés empresonats per la sentència del Suprem. L'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i els consellers Jordi Turull i Josep Rull han demanat explicacions al TC sobre aquesta suspensió i han exigit saber qui ha estat responsable de la decisió, que, segons denuncien formalment, vulnera la Constitució i el Conveni Europeu de Drets Humans.

Després que el diari El País hagi avançat la notícia de l'ajornament del ple a causa del coronavirus, els tres polítics reclamen que en cas que sigui certa la informació, se'ls notifiqui l'acord de desconvocatòria, s'exposin les raons i s'indiqui si es tracta d'una decisió unilateral del president del TC o un acord adoptat de manera col·legiada, i en aquest segon cas, reclamen saber si tots els magistrats estan d'acord amb l'ajornament sine die o, en cas contrari, quins s'hi han manifestat en contra.

L'escrit reclama que es resolgui de manera urgent sobre el recurs d'empara i s'estimi la mesura cautelar consistent en la suspensió dels efectes de la sentència. Així mateix, es denuncia "formalment" la vulneració dels articles 24 de la Constitució i 6 del Conveni Europeu de Drets Humans com a conseqüència de les dilacions en la resolució sobre l'admissió a tràmit dels recursos.

 

"Causa estupor a aquesta defensa que, en ple segle XXI, en què l'ús de mitjans tecnològics està a l'ordre del dia, el Tribunal Constitucional difereixi la decisió sobre l'admissió a tràmit del recurs d'empara presentat, així com sobre les mesures cautelars interessades, en comptes de celebrar el ple per mitjans telemàtics", es denuncia en el text, on s'adverteix que l'excepcionalitat de la situació que s'està vivint no pot implicar un perjudici en la tutela dels drets fonamentals.