Cinc mesos després d’haver impedit la votació al Parlament de la investidura de Puigdemont, el Tribunal Constitucional (TC) dicta que no es necessari prorrogar el veto

El TC ha declarat la "pèrdua d’objecte" de les mesures cautelars que ell mateix va dictar el 27 de gener –en resposta a un recurs del govern espanyol- per impedir que Carles Puigdemont fos investit president de la Generalitat, i evita així pronunciar-se sobre si cal mantenir-les o no vigents.

En una resolució redactada pel magistrat Antonio Xiol, argumenta que ja no ha de dictar si cal prorrogar o no la suspensió cautelar de la resolució del Parlament per a la investidura, perquè el president de la cambra, Roger Torrent, ja va emetre una altra resolució el passat 5 de març on proposava Jordi Sánchez com a president, fet que deixava sense efecte la resolució del 22 de gener on proposava Puigdemont com a candidat al càrrec.

Interferències a les voluntats democràtiques

Això –segons el tribunal- sumat al fet que “Joaquim Torra ha estat nombrat president de la Generalitat” impedeix “que es pugui pronunciar sobre l’aixecament de la suspensió o el manteniment de les decisions impugnades, perquè aquest pronunciament només és procedent respecte a les resolucions o disposicions que són susceptibles de produir efectes”.
 
puigdemont torra berlin - marta lasalas

Puigdemont i Torra a Berlín / Marta Lasalas

El passat 27 de gener, els magistrats van evitar admetre a tràmit l’escrit (ho van fer a l’abril), però alhora van dictar mesures cautelars que van satisfer el govern espanyol, perquè vetaven la possibilitat d’investir Puigdemont a distància. Cinc mesos després, amb Quim Torra investit com a president de la Generalitat i el termini de que disposaven per pronunciar-se a punt de caducar, els magistrats consideren que ja no s’han de pronunciar sobre aquell recurs del govern espanyol

En tot cas, el tribunal deixa clar que aquesta pèrdua d’objecte de les mesures cautelars “no implica la pèrdua d’objecte de la impugnació promoguda pel govern [espanyol] contra les resolucions” per al seu nomenament. En aquest cas, el TC sí que creu que el recurs suscita “qüestions d’interès general” que “justifiquen que no s’hagi de considerar extingida la impugnació” per tal que “el Tribunal pugui pronunciar-se sobre elles quan dicti la sentència”. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat