El Tribunal Constitucional ha aprovat avui per unanimitat mantenir les ordres de crida i cerca i ingrés a presó a Espanya de Carles Puigdemont i Toni Comín. Tomba, per tant, la petició de suspensió de les ordres dictades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena quan era el titular de la instrucció contra el procés a l'Audiència Nacional.

En l'escrit judicial, el ponent, el magistrat Cándido Conde-Pumpido Tourón, argumenta que retirar les ordres de detenció suposaria una desautorització al Tribunal Suprem: "Tal suspensió implica la pertorbació de la funció jurisdiccional, i suposa una ingerència de la jurisdicció constitucional en les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària, que ha de ser abordada amb molta cautela, cas a cas, per evitar que aquest Tribunal exerceixi funcions que li estan constitucionalment vedades perquè són pròpies de la jurisdicció ordinària".

Delictes greus

El tribunal insisteix que les ordres de detenció es dicten "després processar per delictes greus Puigdemont i Comín, que, des del mes de juliol del 2018, han estat declarats processalment rebels perquè no han concorregut a cap de les crides judicials que els han formulat". 

I conclou afirmant que "si aixequés les ordres de cerca i captura acordades, estaria negant, de fet, la seva necessitat i legitimitat, així com la concurrència dels pressupostos jurídics que han portat la jurisdicció ordinària a adoptar-les i mantenir-les, tot i que se'ls ha reconegut l'adquisició de les prerrogatives i immunitats que els corresponen com a parlamentaris europeus".

Carles Puigdemont i Toni Comín van marxar a l'exili els dies posteriors al 27 d'octubre del 2017. L'1 de novembre va arribar la primera citació per declarar a l'Audiència Nacional, però Puigdemont, Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig es van quedar a Brussel·les. Va ser en aquell moment quan l'instructor, Pablo Llarena, va cursar les ordres de detenció nacionals i internacionals.

L'ordre de detenció nacional suposa que en el moment que tant Carles Puigdemont com Toni Comín posin un peu a Catalunya o a qualsevol lloc d'Espanya, només travessar la frontera, els cossos policials els han de detenir.

És el mateix que va passar amb l'ordre internacional de detenció quan van arrestar Carles Puigdemont a Alemanya. En aquell cas, però, es va denegar l'extradició perquè el poguessin jutjar.