El Tribunal Constitucional (TC) analitzarà a partir d'aquest dimarts els recursos presentats contra la sentència del Suprem que va condemnar els líders independentistes catalans a llargues penes de presó. El primer recurs que es revisarà és el de l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs, condemnada a una pena d'inhabilitació per desobediència; Borràs no va entrar a la presó.

Els magistrats del TC també debatran un element que es farà extensiu a la resta de condemnats: el suport al Suprem davant la tesi de la defensa dels presos polítics que argumentaven que aquests haurien d'haver estat jutjats per Tribunal Superior de Justícia Catalunya i, segons indica ‘El País’, el TC donarà suport al Suprem respecte a què era aquest tribunal i no el TSJC l’indicat per jutjar la cúpula independentista.

Aquest fet, que el TC es posicioni al costat del TS en el cas de Meritxell Borràs crearà una doctrina que es podrà estendre a la resta de condemnats, de manera que l’argument que el TSJC era qui havia de jutjar-los podria quedar en no res. És a dir, el que decideixi el TC respecte a Borràs serà extensible a totes les sol·licituds d’empara presentades davant el tribunal de garanties i serà, per tant, un torpede a la línia de flotació a un dels principals arguments de la defensa dels presos polítics, les quals han utilitzat des del primer dia per demanar l’anul·lació de tota la causa.

Rèplica a la justícia belga

A més, segons indica el mitjà citat, la ponència, que anirà a càrrec del magistrat Cándido Conde Pumpido, fiscal general de l’Estat sota el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero a la presidència del govern espanyol, suposarà una rèplica a la justícia belga i als arguments en que s’ha basat per rebutjar l’ordre de detenció i extradició del conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig.

La justícia belga considera que Puig, en no ser aforat quan va ser processat, no tenia cap vincle amb la resta d’encausats que van mantenir l’aforament en presentar-se a les eleccions del 21-D i resultar escollits. El TS va interpretar que , amb tot, Puig, igual que Dolors Bassa, havien de ser jutjats amb la resta de dirigents independentistes. Aquest criteri es veurà avalat ara pel Constitucional respecte al recurs d’empara de Meritxell Borràs.