El Tribunal Constitucional ha dictat aquest dijous una providència en la qual dóna deu dies de termini tant a la Generalitat perquè al·legui sobre quines són les funcions de Raül Romeva al capdavant de la conselleria d'Exteriors. El mateix li diu a la Fiscalia. Aquest matí l'Advocacia de l'Estat ha tornat a reclamar la nul·litat de la conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, així com la seva posterior denominació com a departament i la creació d'una nova Secretaria adscrita.

El govern espanyol ha tornat a reclamar la nul·litat afirmant que, tot i el canvi de denominació, les funcions es mantenen invariables. L'executiu del PP al·lega que la Generalitat inclou l'atribució de política exterior, una competència exclusiva de l'Estat. En aquest sentit, considera que s'està incomplint la providència que el Tribunal Constitucional va dictar el passat 16 de febrer, i creu que s'està vulnerant la decisió d'aquest òrgan de suspendre l'activitat del departament.

La Generalitat va canviar recentment el nom de la conselleria pel de departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, mentre el Tribunal Constitucional mantingui la suspensió de la conselleria, situació que ha de durar com a mínim cinc mesos fins que dicti sentència, però sembla que això no ha estat suficient per aturar l'Advocacia de l'Estat.

Segons l'article 149 de la Constitució espanyola, només l'Estat pot fer política exterior, tot i que les comunitats autònomes sí que poden fer certes funcions d'acció exterior.