El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el decret llei pel qual el Govern de Pedro Sánchez va nomenar a Rosa María Mateo presidenta provisional de RTVE, en vulnerar el dret fonamental a la participació ciutadana a través dels mitjans de comunicació. La decisió del Constitucional arriba tres mesos després del nomenament del nou president de RTVE, José Manuel Pérez Tornero.

El vot de qualitat del president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, ha propiciat l'aprovació d'aquesta sentència, ja que s'havia produït un empat a cinc entre els magistrats de l'alt tribunal. Contra la resolució han presentat vots particulars cinc magistrats que no comparteixen que s'hagi vulnerat cap dret.

Recursos del PP

La sentència acorda la inconstitucionalitat del decret llei pel qual es va anomenar al consell d'administració de RTVE i dona la raó així al PP, que va recórrer aquest nomenament. El juliol de 2018, el PP va presentar dos recursos davant del Constitucional, firmats per més de cinquanta diputats el primer i altres tants senadors el segon, contra aquest decret amb què el Govern va emprendre la renovació temporal i urgent de RTVE.

Els populars consideraven que el decret, que va culminar amb el nomenament de Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE, va ser un "cop a la democràcia" i una "aberració jurídica contra la separació de poders". En els seus recursos, al·legaven que el decret no aborda "cap mesura d'extraordinària i urgent necessitat" i consideraven que s'immiscia en la "regulació interna" del funcionament de Congrés i Senat per seleccionar els membres del Comitè d'Experts que han d'avaluar els candidats del concurs públic per al futur Consell d'Administració de RTVE.

TUIT Cuca Gamarra Rosa Maria Mateo

La portaveu del PP en el Congrés, Bufona Gamarra, ha assegurat en el seu compte de Twitter que es tracta d'una "nova clatellada" al president del Govern, Pedro Sánchez, "pels seus abusos a les institucions de tots atacant la seva imparcialitat".

 

Imatge principal, Rosa Maria Mateo / Efe