El Tribunal Constitucional ha suspès per unanimitat les conclusions de la comissió del Procés Constituent que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 27 de juliol. Aquest és el resultat automàtic d’haver admès a tràmit l’incident d’execució de sentència presentat pel Govern de Mariano Rajoy a l’Alt Tribunal, com es va acordar en el Consell de Ministres del divendres 29 de juliol. A la vegada, ha advertit personalment la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, i el president, Carles Puigdemont, de la seva eventual responsabilitat, fins i tot penal, si ignoren la suspensió.

En aquest sentit, es requereix a Forcadell, als altres membres de la Mesa del Parlament i al secretari general de la cambra perquè, en el termini de 20 dies, informin sobre el compliment de les resolucions ja adoptades al desembre i el passat 19 de juliol. L'objectiu és que s’abstinguin i paralitzin qualsevol actuació que suposi un incompliment de la legalitat constitucional vigent. És a dir, tant la resolució més recent com la del 9-N. En cas que les autoritats catalanes no acatessin el TC, les sancions variarien entre una multa de 3.000 a 33.000 euros i la suspensió de les seves funcions. 

Pel que fa a la resolució 263/11 del 27 de juliol, el govern de l'Estat havia demanat al TC la seva nul·litat i suspensió immediata. És a dir, la votació i aprovació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. Ara quedarà suspesa, amb l'admissió a tràmit per part de l'Alt Tribunal. El que el TC encara ha de decidir, i no ho farà previsiblement fins al setembre, és si declara inconstitucional tota la resolució i n'anul·la les conclusions.

A banda d'aquesta qüestió, l'Alt Tribunal també decidirà si emet una comunicació a la Fiscalia General de l'Estat perquè obri la via penal contra Forcadell. El Govern del PP havia demanat que s'estudiés si la presidenta de la cambra "podria haver incorregut ja en un delicte" per permetre la votació. Ho va dir la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En cas d'aplicar-se les mesures sol·licitades, seria la primera vegada que fa ús de les noves eines -previstes en l'article 92 de la Llei Orgànica (LOTC) - que l'última reforma va posar a la seva disposició per sancionar aquells qui no obeeixin les seves disposicions.

El ple del TC s'ha reunit a les 12:33h d'aquest dilluns de forma extraordinària en ple mes d'agost, per bé que no tenia calendari de sessions previst. El Constitucional ha fet evident en vàries de les seves resolucions la incomoditat que li provoca el fet de veure’s obligat a donar resposta a la tensió política entre l’Estat i Catalunya provocada pel debat sobiranista. 

Consulta aquí la resolució del TC