Carpetada. El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat la tercera petició de l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC Oriol Junqueras, d'apartar els magistrats Antonio Narváez, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. Segons ha informat aquest dijous el tribunal de garanties, el ple ha acordat no admetre a tràmit dos incidents de recusació que va presentar el líder d'ERC: un contra Arnaldo i Espejel i un altre en el qual incloïa també Narváez. També ha desestimat la sol·licitud de l'exvicepresident primer de la Mesa del Parlament Josep Costa (Junts), que pretenia apartar a l'esmentat Narváez i a uns altres set magistrats, inclòs el vicepresident del Constitucional; és a dir, vuit dels 12 magistrats del tribunal de garanties, menys els renovats l'any passat.

El mateix magistrat Narváez ha estat el ponent de redactar la interlocutòria per la qual s'inadmet l'incident plantejat per Costa, mentre que el magistrat Cándido Conde-Pumpido i el magistrat Ricardo Enríquez figuren com a ponents de les interlocutòries que responen a la petició de Junqueras. Les  resolucions, amb els seus arguments, es donaran a conèixer en els pròxims dies, segons informa el tribunal.

 

 

33 incidents

La decisió del tribunal de garanties arriba després que el desembre passat el ple del TC decidís per unanimitat denegar fins a 33 incidents de recusació plantejats per diversos líders independentistes catalans contra els magistrats Arnaldo i Espejel.  En concret, el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig van presentar un escrit de recusació en entendre que ambdós "han pres posició" respecte als recursos d'empara interposats davant del tribunal. La resposta del TC va ser  la d'acusar el president Carles Puigdemont i els polítics catalans de voler bloquejar el seu funcionament. El president Quim Torra també va recusar ambdós jutges  en considerar que no tenen la "imprescindible imparcialitat". A aquesta llista es van afegir al seu torn els consellers Raül Romeva i Montserrat Bassa, així com Junqueras.

A banda, el ple del Constitucional va aprovar l'abril de l'any passat l'abstenció presentada pel magistrat Comte-Pumpido per entendre dels recursos presentats contra la sentència del Suprem als líders independentistes. Narváez també es va abstenir d'estudiar els esmentats recursos contra la resolució del Tribunal Suprem, després que alguns dels condemnats li recusessin per unes manifestacions que va fer en una conferència qualificant els fets del 2017 de "cop d'estat".

Ponsatí, tampoc

Al marge de les recusacions, el tribunal de garanties ha desestimat avui el recurs de súplica que va presentar la consellera Clara Ponsatí contra la decisió del mateix Constitucional de denegar la seva petició de suspendre les resolucions del Suprem en les quals  s¡'acordava  mantenir les ordres nacionals, europees i internacionals de detenció.

Segons ha informat el tribunal, el magistrat Enrique Arnaldo serà el ponent de la resolució, en la qual es respon a l'exconseller d'Educació de Catalunya entre el 2016 i el 2017 i ara diputada del Parlament Europeu.

Cs i Torra

I, el ple del TC  ha deixat pendent de resoldre el recurs que van presentar els diputats de Ciutadans en el Parlament contra els acords de la Mesa de la Cambra catalana pels quals es va admetre la delegació del vot dels llavors diputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Així mateix, el tribunal haurà de decidir sobre el recurs interposat pel president  Torra contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)  amb la qual va ordenar fer efectiva la seva inhabilitació després de ser condemnat per un delicte de desobediència al  mateix TC, confirmat pel Suprem.