Resposta amb retard. El ple del Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs del president de la Generalitat Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de no reconèixer-los com a eurodiputats. Puigdemont i Comín havien demanat al Suprem que cautelarment els concedís la credencial i la immunitat com a diputats europeus, però el Suprem va rebutjar les mesures cautelars sol·licitades. Ara, el TC no admet a tràmit el recurs d'empara que li van presentar el 2019 per la suposada vulneració del dret a un procés amb totes les garanties i a un jutge imparcial. A més, declara extingit el recurs per "pèrdua sobrevinguda d'objecte", ja que tots dos van aconseguir l'acta de diputat al Parlament Europeu. La defensa dels dos polítics, exercida pel penalista de Gonzalo Boye, només recorda que la resposta del TC arriba dos anys tard. D’altra banda, el ple del TC sí que ha admès a tràmit el recurs de súplica de la consellera Clara Ponsatí a l’exili contra la resolució denegatòria de suspensió per part de la sala penal del Tribunal Suprem en la causa  (20907/2017) contra els líders independentistes catalans.

En el comunicat, difós avui no s’adjunta la resolució sinó només els acords del ple del TC del 22 de febrer. I s’hi exposa que en la petició d’empara de drets fonamentals invocats pel president Puigdemont i el conseller Comín a l’exili, amb el número 278/2019, i en la qual és ponent la magistrada María Luisa Balaguer, hi ha dos acords. El primer: “Inadmetre el recurs d’empara respecte a l’al·legada vulneració del dret a un procés amb totes les garanties, pel que fa a un jutge imparcial, per invocació tempestiva”. El segon acord, és que “declara l'extinció del recurs d’empara” interposat per Carles Puigdemont i Toni Comín per “pèrdua sobrevinguda de l’objecte, respecte de la invocació del dret a la tutela cautelar i a l’obtenció d’una resolució motivada”.

Eurodiputats

El 20 de desembre de 2019, el president a l’exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín  van poder recollir finalment la seva acreditació com a eurodiputats. Una acreditació temporal, que reben els membres de la Cambra Europea fins a haver completat tot el procediment per prendre possessió de l’escó, però a la qual poden accedir exclusivament els parlamentaris. El mes de gener van obtenir la definitiva. Puigdemont i Comín  van accedir-hi l'endemà que el TJUE sentenciés que el vicepresident Oriol Junquerasera eurodiputat des del mateix moment en què es van proclamar els resultats de les eleccions i sense necessitat de complimentar cap altra formalitat, com el jurament de la Constitució, com exigia el govern espanyol.

Monarquia

D’altra banda, el ple del TC del 22 de febrer també ha admès a tràmit la petició de diputats del grup parlamentari de Cs i declara la nul·litat dels acords de la Mesa de la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya del 7 d’agost de 2020 sobre la reprovació de la monarquia espanyola, arran de propostes fetes pels grups d’ERC, JuntsxCat i la CUP. El magistrat progressista Ramón Sáez Valcárcel ha anunciat un vot particular, del qual no s’ha difós el contingut.

En el ple anterior de febrer, el TC ja va  admetre un altre recurs d’empara dels diputats del grup de Ciutadans (Cs) al Parlament i va declarar la nul·litat dels acords de la Mesa de Parlament del 25 de setembre de 2019, sobre dues propostes de resolució, una vers l’autodeterminació i la segona contra la sentència als independentistes catalans, feta pública el 14 d'octubre del 2019. En aquest cas, van ser dos els magistrats, Juan Antonio Xiol i Ramón Sáez Valcárcel, que van anunciar un vot particular, sense que encara s’hagi desvetllat el seu sentit.