Nou embat del Tribunal Constitucional a la Mesa del Parlament: ha anul·lat els acords, dels dies 1 i 8 de març del 2016, i que posaven en marxa les tres ponències de les lleis de la desconnexió: llei de transitorietat jurídica, la hisenda pròpia i la seguretat social.

La sentència arriba la mateixa setmana que el TC hagi comunicat als membres de la Mesa i del Govern que anul·la les resolucions que fan referència al referèndum i al procés constituent aprovades al debat de política general del passat mes d’octubre. En aquesta comunicació també s’adverteix als representants sobiranistes de la Mesa de les possibles conseqüències penals que podria tenir perseverar en iniciatives que desenvolupen el contingut de la declaració de ruptura del ple del 9 de novembre del 2015.

Recurs de C’s

El portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, ha celebrat, sentència en mà, que el TC els hagi donat la raó. El partit taronja va presentar un recurs d'empara al TC en considerar que, els acords presos per la Mesa, vulneraven els drets dels diputats que no estaven d'acord amb la tramitació de les ponències. Segons la sentència, la Mesa va vulnerar el dret dels representants dels grups parlamentaris que s’oposaven a la creació d’aquestes ponències.

“Els recurrents –diu la sentència– veuen afectada la seva llibertat d’iniciativa legislativa, en veure’s forçats a formar part d’un procediment legislatiu especial que no promouen, que els obliga a participar de tres ponències redactores, de les quals no comparteixen l’objectiu perquè no correspon legalment al recorregut previst”.  

A més, argumenta que no poden ser “conjuntes” perquè, per ser considerades conjuntes, han de comptar amb el suport de tots els grups de la cambra o una àmplia majoria.

Les tres ponències

La ponència que promou la llei per a una hisenda catalana i la de la llei per a la seguretat social catalana, ja han finalitzat els seus treballs. La ponència que encara està activa és la de la transitorietat jurídica.

Segons Carrizosa, JxSí i la CUP haurien d'haver impulsat aquestes lleis pels "tràmits normals, i no amb una ponència conjunta, perquè afecta el dret de tots els diputats a participar", de manera que els ha acusat d'atropellar els drets de la resta de parlamentaris.

En la seva opinió, s'ha ensorrat la pedra angular sobre la qual se suposava que descansava el procés independentista, i ha lamentat que JxSí i la CUP recorrin a la seva "majoria escassa" d'escons per imposar els seus objectius.