El destí ho ha volgut. Pocs minuts després que el Senat hagi escollit el socialista català Manuel Cruz com el seu president, el Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat admetre a tràmit el recurs que va presentar el PSC contra el veto dels independentistes al Parlament a la designació de Miquel Iceta com a senador. La reunió de l'alt tribunal s'ha produït en paral·lel a la sessió constitutiva del Congrés dels Diputats i el Senat.

Segons informen fonts del Tribunal Constitucional, en la seva reunió d'aquest dimarts al matí, el ple ha acordat per unanimitat l'admissió a tràmit del recurs d'empara i ha ordenat formar peça separada. La providència del TC concedeix un termini de tres dies al fiscal i al recurrent perquè facin les seves al·legacions. I demana al Parlament que li enviï les actuacions de la Mesa respecte al recurs d’empara que el PSC va presentar contra el sistema de votació.

 

Segons el tribunal, en el recurs hi concorre una “especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d’aquest tribunal”. A més a més, afegeix, “l’assumpte suscitat transcendeix del cas concret perquè podria tenir unes conseqüències polítiques generals”.

El recurs també demanava la suspensió dels acords del Parlament, però el ple del tribunal “no aprecia l’urgència excepcional” justificada pels socialistes. Per aquest motiu ordena obrir peça separada.