El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimarts un recurs que va presentar la Comunitat de Madrid, encapçalada per Isabel Díaz Ayuso, contra el decret d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol. Una de les mesures més destacades d'aquesta normativa i que més polseguera ha aixecat és que s'estableix la limitació de la temperatura de la calefacció i de l'aire condicionat a 19 i 27 graus, respectivament. La ponència d'admissió a tràmit l'ha realitzat el magistrat Ramón Sáez.

El Reial Decret-llei 14/2022 de mesures de sostenibilitat econòmica en l'àmbit del transport, en matèria de beques i ajuts a l'estudi, també de mesures d'estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural contempla l'obligació d'apagar els llums dels aparadors i edificis públics desocupats a partir de les deu de la nit. També recull que els edificis i locals hauran de disposar de tancaments automàtics als accessos per tal d'impedir que quedin oberts de manera permanent.

El mes de setembre, Ayuso va anunciar que portarien la normativa al Tribunal Constitucional perquè, afirmava, Sánchez havia presentat el decret "de manera arbitrària i autoritària", a més de sostenir que s'havia fet "contra els comerços i altres establiments públics en un moment molt difícil per a tots ells". Per a més inri, l'executiu madrileny al·lega que el govern de Pedro Sánchez "envaeix competències sense justificació" amb aquest reial decret, especialment les que fan referència a Sanitat i Comerç, "sense que hi hagi raons d'urgència". Segons ells, la normativa és contrària al decret de Salut i Seguretat al treball de 1997, on s'estipula en què aquelles activitats de "treball lleuger" no es poden superar els 25 graus.

Nou recurs d'Ayuso al TC: ara, contra l'impost a les grans fortunes

Aquest mateix dimarts, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha explicat que el seu executiu presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost de solidaritat —més conegut com a impost a les grans fortunes— quan el govern espanyol presenti aquesta nova figura fiscal. "El redactin com el redactin aquest impost directament atacarà l'autonomia fiscal de la Comunitat de Madrid, tenint en consideració que el que intenta és tornar a instal·lar el pagament d'un impost que nosaltres, dins de la nostra autonomia, hem retirat", ha indicat Ayuso.

Aquesta nova taxa, segons la líder madrilenya, és "una broma de mal gust, no és de solidaritat, perquè solidaritat seria abaixar-se els sous, cosa que no ha fet aquest govern espanyol; reduir els ministeris; abaixar el preu de l'electricitat, l'IVA als productes essencials i ajudar les economies i no estar malgastant en propaganda". "És millor que els grans patrimonis es quedin per moure l'economia i ajudar els més vulnerables", ha afegit la presidenta de la Comunitat de Madrid. Segons dades del seu executiu, l'impost de solidaritat podria fer que més de 13.000 persones marxessin a altres països que no incorporen aquesta figura impositiva i estimen que podria implicar una pèrdua de 5.000 milions d'euros de recaptació en concepte d'IRPF i IVA a Madrid.