La presidenta del Parlament, Laura Borràs, és una de les més crítiques públicament amb la taula de diàleg. Posant el condicionant de la taula 'en la situació actual', l'ha titllat anteriorment "d'eslògan o producte de màrqueting". Aquest cop, ha assegurat en una entrevista a RTVE que es va autodescartar de la delegació de Junts a la taula de diàleg: "Jo vaig decidir no ser-hi, és una decisió que l'executiva va respectar".

Borràs argumenta que la seva absència a la proposta de la delegació de Junts es tracta "d'una decisió personal", ha seguit: "Perquè efectivament jo he expressat la meva opinió sobre aquesta taula de diàleg".

"Ara sóc presidenta del Parlament i vaig considerar que era millor que en aquesta delegació no hi fos", justifica Borràs.

"No és un bon inici"

La presidenta del Parlament també argumenta que a Sánchez "li va bé que no siguem a la taula". "Per tant, és evident que hauríem de pensar a reforçar la part catalana: que sigui el màxim de sòlida, plural i representativa possible", esgrimeix Borràs.

Finalment sentència: "Començar amb vetos no és un bon inici"

"És una estafa a la població"

En declaracions al programa El Faristol de Ràdio 4, Borràs ha repassat la cronologia de les negociacions des de la trobada a Pedralbes per acabar titllant "d'estafa" el que s'està oferint en aquests moments: "Si després de més de mil dies d'aquella reunió a Pedralbes, resulta que no hem de tenir pressa ni metodologia, vol dir que no tenim res. No podem anar amb el qui dia passa any empeny perquè això és una estafa al conjunt de la població. Hi som per treballar i negociar i això, de moment, no ho tenim".

Malgrat les desavinences amb els republicans, Borràs descarta que Junts trenqui el Govern i confia en reprendre la situació: "La part catalana ha de ser-hi tota i unida. Es tracta de tenir el màxim de força perquè l'Estat espanyol s'assegui a negociar i això, en processos similars a altres països, passa per aturar l'hostilitat. En canvi, aquí, ha continuat la repressió".

"Sánchez es passejava com Pedro por su casa"

Borràs admet que qui queda "debilitat" sense la representació de Junts a la taula és el Govern de la Generalitat i admet el triomf del president espanyol, Pedro Sánchez, en els seus objectius: "Quin cost té això pel govern espanyol? Sánchez es passejava com Pedro por su casa. És la primera vegada, una primícia, que un president  espanyol ve al Palau de la Generalitat per dir-nos des del Palau que farà una no inversió a Catalunya. Fins ara ens havia parlat de pluges de milions, ara resulta que ni pluges ni milions. És inèdit”.

La presidenta del Parlament reivindica el diàleg però "real i no de retòrica i amb fotografies" i recorda: “Si després de mil dies de la reunió de Pedralbes, resulta que no hem de tenir pressa, i no tenim metodologia i no tenim terminis, vol dir que no tenim res”. 

Imatge principal de l'entrevista a Laura Borràs a RTVE