Després que els membres de Junts quedessin exclosos de la taula de diàleg, el partit ha celebrat aquest dissabte el primer Consell Nacional. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha assegurat durant la seva intervenció que se'ls va vetar des de la Moncloa per ser "la veu de la no-renúncia" i voler portar "llum i taquígrafs a la reunió".

Amb tot, Sànchez ha defensat el suport a la coalició de Govern amb Esquerra. "No aconseguireu que la unitat del 52% quedi trencada", ha advertit a l'oposició, que veia la crisi dels últims dies com una oportunitat per fer caure l'independentisme de la Generalitat.

Jordi Sanchez Consell Nacional Junts / Junts Twitter

"No aconseguireu que la unitat del 52% quedi trencada", ha advertit Jordi Sànchez a l'oposició. / Junts

Sànchez ha refermat el compromís, la lleialtat i respecte cap als socis de Govern. "Mai Junts per Catalunya qüestionarà la legitimitat del president Aragonès per les decisions que ha pres", ha assegurat, i s'ha posat a la disposició d'Aragonès perquè convoqui els membres de Junts i es torni a teixir la unitat, també de cara a aconseguir uns pressupostos de l'Estat justos amb Catalunya. Això sí, tot i no traçar línies vermelles, Sànchez ja ha advertit que no els aprovaran "a canvi de res".

"Sense unitat no avançarem"

Les diferències entre les estratègies polítiques dels dos partits del Govern i la negativa a què els membres de Junts participessin en la taula de diàleg han sigut motiu de tensions els últims dies. "No ens han vetat per quatre persones, sinó perquè sabien que nosaltres portaríem llum i taquígraf a una reunió que s'anava a fer sense ni ordre del dia. I perquè la nostra veu seria la de la no renúncia", ha criticat Sànchez assenyalant que les reticències venien de la Moncloa. 

Delegaciones Gobiernos Pedro Sánchez i Pere Aragonès / Jordi Bedmar

 El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha assegurat durant la seva intervenció que se'ls va vetar per ser "la veu de la no-renúncia". / Jordi Bedmar

Des de Junts, han volgut tornar a mostrar una intenció d'unitat i treure ferro a la crisi que ha suposat la taula del diàleg pel Govern. "És indispensable abordar el conflicte a les corts espanyoles amb una posició d'unitat. Per això, ens posem a disposició del president Aragonès perquè ens convoqui i teixim unitat", ha proposat Sànchez.

Paral·lelament, durant el Consell Nacional de Junts, els membres del partit han assumit la intenció de consolidar-se com el projecte independentista unitari del país. "Si la unitat amb els altres partits costa, haurem de ser nosaltres aquest nucli de la unitat política que Catalunya necessita, perquè sense unitat no avançarem", ha defensat Sànchez durant la seva intervenció. Amb la mirada ja posada a les eleccions municipals del 2023, el secretari general del partit ha reivindicat la força dels organismes locals per fer la independència, com en el referèndum de l'1 d'octubre, i ha refermat el suport del partit a l'esperit de l'1-O per culminar la independència.

El Prat i altres promeses incomplertes

Mentrestant, Sànchez ha admès la necessitat de debatre i defensar a les corts espanyoles uns pressupostos que siguin justos amb Catalunya i que posin solució a les promeses d'inversions incomplertes durant anys. 

L'últim exemple: la inversió de l'aeroport del Prat que ja és paper mullat. "No és admissible que en una taula per resoldre el conflicte polític es facin enrere en una inversió promesa. No tenen cap interès a invertir ni un euro més en un país que aspira a ser un nou país europeu", ha criticat Sánchez.

 

Imatge principal: El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en el primer Consell Nacional del partit. / ACN