La CUP ho té clar: "La taula de diàleg va ser un fracàs i un despropòsit, va reforçar l'Estat". El diputat de la CUP Carles Riera s'ha expressat amb aquesta contundència en una entrevista a TV3, on també ha deixat clar que la solució al conflicte amb l'Estat és la mobilització, "tornar a sortir al carrer".

Tot i això, Riera ha admès que a la llarga el conflicte s'haurà de resoldre "en una taula de negociació", però que "cal crear les condicions per forçar-la". I, segons la CUP, aquesta taula a la qual aspira es forçarà "recuperant la mobilització al carrer".

Mesa de diálogo, ministros, félix bolaños, Isabel Rodríguez, Miguel Iceta y Yolanda Díaz, Consellers, Roger Torrent, Laura Vilagrà y los presidentes, Pedro Sánchez y Pere Aragonès, palau de la generalitat - Efe

Imatge de les delegacions del govern català i l'espanyol durant la trobada de dimecres / EFE

És per aquests motius que el diputat cupaire ha animat a "agafar com a referència els successos que van passar entre el 20 de setembre i el 3 d'octubre del 2017". "El nostre compromís és crear les condicions per a un diàleg efectiu. A la Diada vam veure que el moviment és viu", ha conclòs sobre aquest tema. 

Els pressupostos

Sobre els pressupostos que ha d'aprovar el Govern, Riera ha apuntat que, per ara, no pot parlar de pressupostos perquè encara no els han posat "cap proposta damunt la taula". "Hi ha d'haver un compromís dels mínims que es van pactar en l'acord d'investidura per aprovar els pressupostos", ha explicat el diputat fent referència a l'acord d'investidura que el seu partit va firmar amb ERC.

De la mateixa manera, Riera ha recordat que l'acord que van signar amb el partit de Pere Aragonès només era d'investidura i que, de cap manera, "representa un lligam a l'hora d'aprovar els pressupostos". "Intentem ser coherents i conseqüents amb els objectius del país que creiem que hem de defensar", ha dit.

"Vam començar la legislatura demanant que es garantís un gir a l'esquerra, per això vam arribar a acords amb ERC, i un gir independentista, amb un full de ruta".

Per la seva banda, aquest dijous la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, creia que ja era moment de trobar una "següent pantalla" després de constatar que la taula de diàleg "no té més recorregut". En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, va defensar que els esforços s'han de centrar en "com es construeixen les condicions" perquè els ciutadans puguin tornar a votar.

Vehí va dir que el govern espanyol ja ha deixat molt clar que no parlarà d'autodeterminació i amnistia. "És evident que la taula de diàleg neix morta. El PSOE fa ballar ERC i Junts a la música que vol i s'ha de pensar en com se surt d'aquí", va afegir.

Qui també va opinar sobre la taula de diàleg va ser la diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant, que va afirmar que, fins ara, la taula de diàleg "només ha servit perquè ERC i Junts se la tirin pel cap". En una entrevista a SER Catalunya, Reguant va dir que l'únic que en surt reforçat és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'estat espanyol. "Del que va passar dimecres i els anteriors dies, l'independentisme n'ha sortit més debilitat i qui ha guanyat temps ha estat Sánchez", va subratllar la diputada, que creu que el dirigent espanyol devia tornar a Madrid "amb un somriure sorneguer" després de la reunió.

 

Foto principal: El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera / Europa Press