La taula de diàleg entre França i Nova Caledònia, amb la participació del president francès, Emmanuel Macron, ha pactat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació el pròxim 12 de desembre, que serà el tercer d'aquestes característiques. Els dos primers els ha guanyat l'unionisme.

A la trobada hi han assistit quatre unionistes (a França en diuen lleials) i tres independentistes, i per la banda de l'Estat hi han estat presents el president Macron, el ministre dels Territoris d'Ultramar, Sébastien Lecornu i el nou alt comissari de Nova Caledònia, Patrice Faure.

Per la part unionista hi havia la presidenta de la província sud, Sonia Backès; el president del 16è govern de Nova Caledònia, Thierry Santa, i els diputats Philippe Gomès i Philippe Dunoyer. Els indepedendentistes estaven representats pel president del Congrés de Caledònia, Roch Wamytan; el president de la província de les illes, Jacques Lalié, i el president de la Unió Caledoniana, Daniel Goa.

Tots els presents han acordat mantenir-se en l'acord de Nouméa, que dona a Nova Caledònia totes les competències excepte seguretat, moneda, justícia i defensa, i fixa la celebració de fins a 3 referèndums. La trobada final ha anat precedida d'una setmana de contactes al màxim nivell a París.

Tal com s'ha acordat, després del consell de ministres s'ha anunciat la data del tercer referèndum, per al 12 de desembre.

El "no" a la independència de Nova Caledònia en el segon referèndum del passat mes d'octubre va ser majoritari. El vot francòfil es va imposar en un 54% davant del 46% del vot independentista, segons va informar el Ministeri d’Ultramar. La votació va estar marcada per una mobilització sense precedents, molt superior al referèndum anterior de fa dos anys. En aquell moment, el "no" va guanyar amb el 56,7% dels vots, lleugerament superior al segon.

Una hora abans del tancament de les escoles, la participació se situava en el 79,63%, sis punts més que en el primer referèndum.