Josep Fèlix Ballesteros porta 12 anys al capdavant de l'alcaldia de Tarragona. Ara, es presenta a la reelecció en una ciutat on haurà de buscar un pacte per governar i on ja sap què suposa això després de perdre la majoria absoluta el 2015. Repassem les principals propostes per la ciutat de la mà dels seus principals candidats. Enguany, a Junts per Catalunya, Dídac Nadal encapçala la candidatura. Compta amb una tradició familiar política i vol reeditar l'èxit del seu pare Joan Miquel Nadal que va estar al capdavant del consistori 18 anys fins que Ballesteros va agafar el relleu. També coneixem les propostes de Pau Ricomà (ERC), Laia Estrada (CUP) i Carla Aguilar (En Comú Podem Tarragona). En el Confidencial desgranem  la política de pactes dels candidats i les esmenes i lloances que es donen entre ells, especialment interessant és escoltar les discrepàncies entre PSC i CUP i els retrets que encara perduren dels Jocs del Mediterrani per part de tota l'oposició.

El Confidencial

Habitatge

Tarragona, juntament amb Cambrils i el Vendrell són els tres municipis amb el preu més car de la província, 1.300 euros el metre quadrat. Malgrat que l'augment continua per sota de la mitjana de l'estat espanyol (segons dades del Ministeri de Foment). La principal alternativa és fomentar el lloguer i crear un parc públic d'habitatge social. Una idea a la que l'alcalde actual i candidat del PSC Josep Fèlix Ballesteros, pensa "crear 1.500 habitatges socials" per la propera legislatura. Des de l'oposició li recriminen la tardança i sobretot la crisi d'habitatges buits o en estat ruïnós que trobem fent un tomb pels carrers de la ciutat. Pel que fa a les ocupacions, és una problemàtica constant d'alguns barris com el del Port de Tarragona. Dídac Nadal de Junts per Catalunya recalca que "s'ha de saber separar aquell que ocupa una vivenda il·líctament i sense necessitat d'aquelles persones que tenen problemes socials" i s'ha de donar una resposta.

Cultura

Després dels Jocs del Mediterrani, què? El propi comitè organitzador va admetre el fracàs d'aquest esdeveniment que no va quallar a la ciutat i les principals instal·lacions que es van construir estan abandonades esperant un ús concret. Ballesteros vol passar pàgina i proposa un altre projecte engrescador, la creació d'un museu nacional d'arqueologia a l'Espai Tabacalera. Nadal de Junts per Catalunya aposta per dotar d'un equipament cultural a les corals i reforçar altres propostes culturals com el llegat arquitectònic de Jujol. I Carla Aguilar d'En Comú Podem reclama la millora dels museus, "totalment abandonats". I per sobre de tot, l'ombra d'uns Jocs del Mediterrani que l'oposició al PSC considera que encara no s'han assumit les responsabilitats.

Seguretat

El debat va en paral·lel al de Barcelona. L'actual alcalde culpa la Generalitat de no reforçar Tarragona amb més dotacions de mossos i l'oposició, principalment independentista, li retreu el model "caduc de la guàrdia urbana", en declaracions del candidat d'Esquerra Pau Ricomà. Des dels comuns i la CUP, seguint els seus principis de partit, reivindiquen solucions no punitives com "l'enllumenat dels carrers", segons Estrada de la CUP.

Mobilitat

La gran proposta per aquestes eleccions és la del PSC: que el servei de bus urbà sigui gratuït. Una idea que contrasta amb la crítica que des dels comuns fan al preu del bitllet actualment, "sent una de les ciutats amb el bus més car" segons Aguilar. Des d'Esquerra, Pau Ricomà analitza el traçat d'aquet servei "en una ciutat fragmentada on els trajectes són llargs i fa que no s'utilitzi gaire". Tant Junts per Catalunya com la CUP coincideixen amb que la mesura de Ballesteros s'ha d'aplicar a aquells qui més ho necessitin però no fer-ho extensiu a tota la ciutadania.

Les frases dels candidats

Josep Fèlix Ballesteros (PSC): "No pactaria amb VOX ni la CUP"

Pau Ricomà (ERC): "En habitatge, el govern de Ballesteros està portant Tarragona al caos"

Laia Estrada (CUP): "Hi ha 15.000 pisos buits, hem de construir un parc d'habitatge"

Josep Fèlix Ballesteros (PSC): "Després dels Jocs del Mediterrani, seguim tenint la Tarragona romana"

Laia Estrada (CUP): "És absurd parlar de superàvit dels Jocs del Mediterrani si tot estava subvencionat per òrgans públics"

Dídac Nadal (JxC): "El senyor Ballesteros és el responsable de la seguretat i hem de crear una policia de barri"

Carla Aguilar (Comuns): "En seguretat hem d'aplicar l'urbanisme feminista"