L’advertiment de Joan Tardà a Pedro Sánchez ha estat molt clar: a l’independentisme no li quedarà més remei que la via unilateral. Durant la rèplica al president espanyol aquest dimecres al Congrés de Diputats, el portaveu d’ERC l'ha avisat que “amb la seva tossudesa, per desgràcia, ens tornaran a abocar a la desobediència”. I li ha llançat un segon avís: “La no negociació serà la seva tomba política”.

Després de la intervenció contundent de Pedro Sánchez en la seva compareixença davant la Cambra Baixa, el portaveu republicà ha carregat amb duresa. L’ha acusat de ser “actius en la repressió i passius en la solució”, i de fer una “lectura fraguiana de la Constitució”, en referència a l’exdirigent del PP Manuel Fraga. És per tot això que ha volgut mantenir la mà estesa al diàleg per celebrar un referèndum acordat.

“Dialoguem, però assumim que el referèndum és inevitable”, ha assegurat Tardà, que ha afegit: “Dialoguem sobre el com, el quan i les característiques”. Ha advertit que l’alternativa a això és pitjor, perquè implica la tornada a la desobediència per part de l'independentisme, però també que l’Estat “obri les portes al feixisme”, en referència a la irrupció de Vox.

En aquest context, el dirigent d’ERC ha recordat que, si van donar suport a la moció de censura contra Rajoy, va ser per propiciar un escenari de diàleg i negociació. “Què ha fet fins ara? Ni tan sols instar la fiscalia a retirar uns acusacions que són falses, amb arguments també falsos sobre que no era possible”, ha lamentat. “Demà lluitarem per l’amnistia”, ha ironitzat després de recordar els presos i exiliats.

Tardà ha criticat que la catalanofòbia és el “signe més important d’identitat del patriotisme espanyol”. Amb el seu discurs, ha dit Tardà, “ha demostrat que ha comprat la lectura de la Constitució de Fraga”. Un dels pilars d’aquesta visió és que “la democràcia queda supeditada a la unitat d’Espanya”, ha dit.

“Què fem amb el 50% d’independentistes?”

En el torn de rèplica, Joan Tardà ha replicat que “l’única unilateralitat és no acceptar que la immensa majoria de catalans estan per un referèndum pactat”. És per això que ha reclamat que tothom se senti integrat de la votació, fet que no passa amb un referèndum sobre un nou Estatut. “Si la dialèctica és autonomia o una autonomia millor, què fem amb el 50% d’independentistes que existim? Ens hem d’exiliar?”, li ha preguntat.

“Ara diem llibertat, absolució i autodeterminació. En pocs mesos direm llibertat, amnistia i autodeterminació”, ha avisat el diputat d’ERC, que ha reclamat una negociació perquè tots els catalans “vegin integrats els seus anhels legítims”.

“Feixista” i “colpista”

Tardà ha arrencat la seva rèplica amb un “acte d’autodefensa” dirigit contra Albert Rivera: “Vostè és un feixista”. Després que el líder de Ciutadans hagi tornat a acusar de colpistes els independentistes, el republicà ha fet el que va dir que faria: respondre-li que és un feixista.

 

Aquesta enganxada ha fet que la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, avisi que tant les paraules “feixista” com “colpista” serien retirades per la Presidència en el diari de sessions. “La política no és insultar, sinó construir amb la paraula”, ha assegurat.