“L’autodeterminació ha vingut per a quedar-se”. Aquest ha estat l’advertiment que el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha fet al govern espanyol. Durant la sessió de control d’aquest dimecres al matí, el dirigent republicà ha lamentat que els socialistes hagin decidit “jugar-se al casino” la majoria que va permetre la moció de censura. En el millor dels casos, ha argumentat, continuaran igual.

“El sistema no serà viable sense una solució pactada”, ha avisat Joan Tardà, en pregunta a la vicepresidenta Carmen Calvo. I ha recordat que la solució ha d'aglutinar el conjunt de la societat catalana, i per tant incorporar la meitat independentistes. “Catalunya pot ser la seva tomba política si no s’opta per una solució basada en el principi de realitat”, ha insistit.

En aquest context, el portaveu d’ERC ha sostingut que “si les eleccions ens van bé als dos, estarem on estàvem fa quinze dies”. I ha assenyalat quina creu que és la disjuntiva: “O diàleg i negociació o desastre”.

En la seva rèplica, Carmen Calvo ha rebatut que “la maduresa consisteix a acceptar la realitat”, que és que no es pot celebrar un referèndum d’autodeterminació. “La realitat és que Catalunya va votar una Constitució amb unes normes que no es poden trencar unilateralment”, ha argument la vicepresidenta espanyola. “És una condició inacceptable per a qualsevol govern espanyol”, ha conclòs.