Els diputats  republicans Joan Tardà i Gabriel Rufián creuen que el president de la Generalitat, Quim Torra, no ha de treure els llaços grocs dels edificis de la Generalitat tot i l'ordre de la Junta Electoral Central. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Tardà ha defensat que hi ha l'obligació d'evidenciar la situació d'anomalia mentre que Rufián ha criticat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tragués el llaç groc de l'edifici del consistori. 

Tardà ha considerat que potser és una anomalia tenir llaços grocs als balcons però que "hi hagi presos polítics i es vulnerin drets civils és una anomalia molt més gran". 

En la mateixa línia, Rufián ha defensat que el llaç groc no és un símbol partidista sinó un intent de denunciar que s'estan vulnerant drets civils i que hi ha 12 persones jutjades al Tribunal Suprem Rufián ha lamentat que Colau hagi tret el llaç groc de la façana de l'Ajuntament i ha evidenciat el canvi en les conviccions de l'alcaldessa. "La Colau que fa uns anys es manifestava als bancs no ho hagués fet", ha dit. 

Estratègia a les eleccions

Els diputats d'ERC també han definit l'estratègia amb la qual ERC es presenta a les eleccions del 28-A

El binomi ha enumerat les prioritats del país. Son la defensa a la ultrança de les institucions d'autogovern, la defensa de l'estat del benestar i conquesta del dret a l'habitatge, la lluita per l'amnistia i el retorn dels exiliats i, quart i últim l'exercici de l'autodeterminació. 

Per una banda, Rufián ha dit que "ens enfrontem a un cicle electoral molt important. En lloc de cites amb les urnes, són cites amb la Història". Mirant enrere, el diputat al Congrés ha apuntat que l'únic retret que es pot fer a la classe política és "que sabíem que ens enfrontàvem a gent amb enormes carències democràcies però no que ens enfrontàvem a salvatges", ha assegurat.

Tot i que assegura que la cambra baixa plantarà cara a polítiques nocives, "com hem fet fins ara", també ha deixat clar que "el futur de Catalunya no passa pel Congrés dels Diputats, sinó pel Parlament de Catalunya". També ha avançat que ERC no donarà una "xec en blanc" al PSOE, i que s'entendran molt millor amb Jaume Asens que amb "la gent que hi havia abans". 

Per altra banda, Tardà, que ha deixat clar que la unitat d'acció no és el mateix que la unitat electoral, ha expressat que des d'ERC treballen per "un front ampli" que vol conquerir l'exercici del dret a l'autodeterminació. "Ens podran fer patir més però sempre defensarem una resolució democràtica pel dret a l'autodeterminació", ha reiterat. 

Preguntat sobre si l'independentisme es va autoenganyar, Tardà ho ha negat rotundament. Ha respost que totes les revolucions de la història han tingut un punt d'imprevist, i que s'ha arribat molt lluny. "Tot el que hem fet no estava previst que es faria" ha dit, afegint que "a vegades la història s'accelera".