El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, espera que de la reunió que aquest dilluns tindrà lloc a la Moncloa entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, en surti el reconeixement que "la ciutadania catalana vol viure en un estat republicà".

En una entrevista al programa Via lliure de Rac 1, Tardà ha afirmat que espera que el president Torra plantegi tot el que hagi de plantejar i que escolti el que pugui proposar Sánchez". "Es tracta de reconèixer quina és la realitat: la ciutadania catalana vol viure en un estat republicà. El sol fet de reconèixer la realitat ja d'entrada és un objectiu que s'hauria d'assolir", ha defensat.

Tardà també ha assegurat que cal diàleg i negociació i ha advertit que es refia "poquet" de Sánchez perquè continua parlant de "desafiament català".

"Ells encara estan instal·lats en la idea que se'ns ha d'escarmentar. No han tingut cap problema a imitar els valors de la justícia espanyola actual: la venjança, la crueltat", ha dit, en referència a la majoria de partits de l'estat espanyol. 

Un bany de sang

Tardà també s'ha tornat a mostrar convençut que "l'estat espanyol estava disposat a tot, fins i tot a un bany de sang", per evitar la independència de Catalunya després de l'1 d'octubre. "N'estic convençut", ha assegurat.

El portaveu d'ERC al Congrés també s'ha referit als problemes que hi va haver a l'octubre per desplegar la República, i en aquest sentit ha apuntat dos punts clau. Per una banda, ha parlat de la por del Govern que l'estat fes servir la força contra els ciutadans; per l'altra ha apuntat el fet que es va constatar que no hi havia prou suports internacionals. "La muntanya era més alta que no ens pensàvem", ha dit. 

Per aquest motiu, ha apostat per repensar estratègies. "El camí ha de ser molt ample perquè hi càpiga molta gent, i hem de saber com hem de pujar fins al cim. I sobretot haurem de reconèixer que haurem de desobeir", ha dit Tardà.