Malgrat la “mà estesa” de l’independentisme, al davant s’hi ha trobat la porta tancada del govern espanyol. Així ho ha lamentat aquest dimarts el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, durant la defensa de la seva esmena a la totalitat als pressupostos de l’Estat. Després que Moncloa hagi donat per perduts els comptes, pel seu rebuig a parlar d’autodeterminació, el dirigent republicà ha lamentat el que considera una “oportunitat perduda”.

“Els hem votat la moció de censura i aprovat els reials decrets, i només els demanàvem que no s’acoquinessin davant la dreta”, ha assegurat Joan Tardà, que ha afegit: “És una oportunitat perduda, però treballarem perquè aquesta oportunitat perduda no sigui definitiva”.

En la seva intervenció, el portaveu d’ERC ha retret a la ministra María Jesús Montero les seves paraules parlant de “xantatge” de l’independentisme. “Xantatgistes de què?”, li ha preguntat. “Només volem construir un escenari de diàleg”, ha defensat el diputat republicà a Madrid. En aquest sentit, ha apuntat que no es pot construir una solució sense tenir en compte la meitat independentista, i que per això és necessari un referèndum

Al principi del seu parlament, Tardà ha tret una fotografia d'aquest dimarts al Tribunal Suprem, amb els encausats asseguts al banc dels acusats. “Aquesta fotografia la veuran els nostres fills i néts als llibres d’història”, ha assenyalat. Ha denunciat el que considera un “judici de la vergonya” i una “causa general" contra l’independentisme.

Montero insisteix que no poden

En la seva rèplica, la ministra d’Hisenda ha insistit en dos punts. El primer, el mateix que en la seva presentació dels pressupostos: que el govern espanyol no pot acceptar un referèndum d’autodeterminació. En diverses ocasions ha repetit que no posaran el dret a decidir “en cap ordre del dia”.

En segon lloc, Montero ha avisat que és un “error històric” que ERC no doni suport a aquests pressupostos. “No s’entendrà que un partit d’esquerres i republicà no hi doni suport”, ha assegurat. I ha reblat: “Hauran de donar moltes explicacions si no es tramiten aquests pressupostos”.