"Es comença inhabilitant, es continua multant, embargant patrimonis i finalment s'acaba empresonant representants democràtics". D'aquesta manera, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha definit la "via autoritària" per la que ha optat el govern espanyol davant el procés independentista.

Quan falten només unes hores per un ple decisiu al Parlament, el diputat republicà ha denunciat les accions repressives de l'Estat i ha alertat de la possibilitat de presó pels membres del Govern. En aquest sentit, Tardà ha recuperat les seves paraules en la sessió d'investidura de Rajoy per advertir que el president pot ser el cap de l'Executiu que "retorni" la figura del pres polític.

Tardà ha assegurat que l'estratègia de l'Estat "d'incrementar la repressió" és errònia. Segons el republicà, només els ha portat a "perdre": "Tenim un Estat davant que només ha estat capaç d'aixecar una destral, en comptes de seduir als catalans que volen ser espanyols".

La declaració de Puigdemont

Tardà ha avançat detalls de les paraules de Puigdemont aquesta tarda en el ple del Parlament. Ha assegurat que el president "deixarà clar que [a Catalunya] som els campions del diàleg".

El republicà ha considerat el discurs com a necessari per a poder encetar una negociació amb l'Estat, que segons ha considerat, és "necessària". "Ara és el moment de la síntesi del coratge i de la intel·ligència", elements als qual afegir la "prudència", segons el republicà.