Si una cosa té Joan Tardà, és que és clar, i avui ho ha tornat a ser. L'exdiputat d'ERC al Congrés ha apostat aquest dijous perquè les forces independentistes facilitin la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha defensat en un acte organitzat per l'ANC a Vilassar de Dalt, on ha assegurat que un govern de PSOE amb Podemos és "mig bri d'esperança", a diferència d'un de PP amb Ciutadans, i ha defensat que cal "crear les millors condicions per poder avançar a través del diàleg". 

Malgrat tot, Tardà ha volgut deixar clar que facilitar aquest govern no vol dir ser "menys independentistes" sinó "estar buscant el mig bri favorable". Davant un centenar de persones, l'exdiputat republicà ha volgut defensar que mai es pot abandonar la "bandera del diàleg" ni "entregar-la a l'adversari", perquè això convencerà a "compatriotes no independentistes" i ajudarà a "eixamplar la base" i a "ser més". 

Tardà ha reconegut, però, que el nou govern espanyol "no farà res" durant la primera part de la investidura, més enllà de crear una comissió per reformar la Constitució -que ha defensat que és paper mullat- i activar la llei de finançament de comunitats autònomes. Tot i això, ha defensat el diàleg per "crear les condicions de la batalla ideològica" i que quedi en "evidència davant el món i els catalans" qui el vol i qui no. 

Aposta per un Govern entre independentistes i comuns

Més enllà de l'actualitat política espanyola, l'exdiputat republicà ha fet una forta crítica a l'estat dels serveis socials a Catalunya, assegurant inclús que els hospitals estan "indignes" i que la situació és d'"emergència", pel que ha vaisat que pot arribar a provocar una "esclat" social, que també perjudicaria l'independentisme. Per això ha demanat un Govern "fort" i ha apostat perquè, en el moment en què hi hagi eleccions, s'opti per un nou govern de la Generalitat entre forces independentistes i comuns

Per aquest motiu, ha reconegut que és una "notícia nefasta" que finalment no hi hagi hagut un pacte entre Ernest Maragall i Ada Colau a la ciutat de Barcelona, malgrat que el l'acord sí que s'ha dut a terme a ciutats com Tarragona o Lleida. En aquets punt, Tardà ha rebutjat la "política de blocs" i ha avisat que si hi ha un "bloc independentista" se'n forma un altre d'"unionista" i això fa que es converteixin en "trinxeres".

Durant l'acte, de dues hores, el dirigent republicà també ha avisat que "no es pot guardar al calaix la bandera de la desobediència" i ha advertit que possiblement hi hagi nova repressió, amb presos polítics. Pel que fa a la sentència, Tardà ha baticinat que serà dura i els condemnaran a molts anys de presó. Tot i axò, ha avisat que la resposta de la societat a aquesta no pot ser "testosterònica" i ha defensat que caldrà lluitar per l'"amnistia".