L'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha assegurat aquest dissabte que Espanya és "evidentment un estat democràtic", tot i que ha qüestionat si la qualitat democràtica del país és "suficient" per resoldre la crisi catalana.

"És evident que l'estat espanyol és un estat democràtic reconegut per la comunitat internacional i fins i tot per estats no democràtics", ha sostingut a Barcelona durant un debat a la IV Convenció Federalista organitzat per la Fundació Rafael Campalans ―vinculada al PSC―, la Fundació Pablo Iglesias i la institució Friedrich-Ebert-Stiftung.

Segons Tardà, el de Catalunya "és un conflicte entre demòcrates", per la qual cosa ha instat a preguntar-se si la qualitat democràtica d'Espanya és suficient i bastant excel·lent per "encarar un repte que molts anomenen qüestió interna".

En aquest sentit, ha criticat els que consideren l'independentisme menys transcendent que altres problemes globals com la fallida de l'estat social o les crisis humanitàries: "Com resoldran reptes molt més globals i urgents si no saben resoldre una qüestió que ells mateixos diuen que és domèstica?", ha assenyalat.

Tardà també ha instat a "fomentar la cultura del no bloqueig" i del "diàleg sense condicions" perquè ha asseverat que "el diàleg, el reconeixement al federalisme, a l'autonomisme i fins i tot a l'unionisme més recalcitrant, són subsidiaris del dret a decidir".