El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha afirmat que si a Catalunya s'oferís un bon "Estatut d'Autonomia de caràcter confederal molts independentistes el votarien". Aquestes declaracions les ha fet en una entrevista a Catalunya Plural, on ha subratllat que alguns independentistes estarien interessats en un referèndum on es votés entre més "autonomia" o "independència". Segons Tardà, "val més això que res".

El líder d'ERC creu que un referèndum d'aquest estil podria arribar, tot i que abans "és possible que passem per una nova fase de repressió". Tardà assegura que la bandera de la desobediència no es pot llençar i que s'ha de portar al mateix temps que es porta la del diàleg. Alhora matisa que seria "molt lamentable que el govern espanyol ens obligués a tornar a desobeir".

Tot i les negatives a un nou referèndum d'independència per part de l'Executiu de Sánchez, Tardà envia un missatge de tranquil·litat: "Ja ens entendrem". A més, lamenta que la proposta de Sánchez sigui votar "si volem aquesta autonomia que tenim o una autonomia millor", una pregunta que, segons Tardà, no es pot acceptar, perquè exclou un 50% dels catalans.

El dirigent de la formació independentista a Madrid insisteix en un referèndum on es pregunti sobre més autonomia o independència, i assegura que "Sánchez acabarà proposant un nou Estatut". Finalment, Tardà ha explicat que s'haurà d'arribar a un acord que satisfaci independentistes i no independentistes: "Un referèndum on només es pregunti sobre l'Estatut exclou el 48% de catalans independentistes, de la mateixa manera que la independència unilateral no pot ser perquè exclou l'altra meitat".