El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha assegurat aquest dimarts que l'actuació policial a Catalunya el dia 1 d'octubre va demostrar que "l'Estat espanyol estava disposat a tot, fins i tot a un bany de sang per poder frenar la declaració d'independència o la seva implementació".

Preguntat sobre si disposa d'algun tipus d'informació sobre la seva afirmació, Tardà ha assegurat que els dirigents independentistes "estan convençuts" que l'Executiu estava disposat a utilitzar qualsevol mitjà per parar la votació.

"Si ens haguessin dit que l'1-O hi hauria una resposta tan violenta, tan agressiva, per part de les forces d'ordre públic, mai no ho hauríem cregut", ha explicat el portaveu d'ERC en una entrevista al canal 24 hores de RTVE.

El portaveu d'ERC també s'ha referit a les declaracions de l'exconsellera Clara Ponsatí, que va assegurar que l'independentisme "era una partida de pòquer" i que els secessionistes "anaven de 'farol'". "Crec que és una opinió que no mereix una persona com la senyora Ponsatí, que va estar tan implicada en l'èxit de l'1-0", ha assegurat.

Al seu parer, "la prova" que l'independentisme català "ha arribat molt lluny" és que mai no havien tingut "tant suport popular". "Ara tenim exiliats i presos", ha reblat.