L'esquerra serà revolucionària o no serà, entre les forces catalanes a favor del dret a decidir. Almenys és el missatge que el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha transmès a Unidos Podemos durant la moció de censura presentada per Pablo Iglesias a Mariano Rajoy. Els republicans votaran a favor d'aquesta moció perquè comparteixen la voluntat de trencar amb el govern "corromput" del PP, com explicava El Nacional. Ara bé, avisen el partit lila que el dia per culminar aquesta desobediència envers el "règim del 78" és l'1 d'octubre, data del referèndum.

"Ja hem avançat un bon tros, si guanya el després del referèndum, es dirà procés constituent, i si els ciutadans de Catalunya ho volen, portarà per nom República catalana", ha dit Tardà. Aquest ha buscat en tot moment el favor dels comuns i podemites durant el seu discurs al Congrés, després que Iglesias afirmés que la convocatòria era "legítima", però apostava perquè l'exercici de l'autodeterminació es fes amb "garanties", com deia minuts abans a Mariano Rajoy, instant-lo a pactar. Aquest reblava que demanar això era una "fal·làcia" i no ho podia fer.

Segons el líder republicà, però, els catalans estarien vivint una situació "antidemocràtica" des de l'any 2010, moment en què es va tombar l'Estatut com l'havia votat la ciutadania i cap altre va ser referendat més tard. Per aquest motiu, ha recordat que sols hi hauria eleccions autonòmiques si guanyava el no. Aquí ha insistit que tant el president Carles Puigdemont, com el vicepresident Oriol Junqueras i tot el Govern mai no "trairien els ciutadans" i estaven disposats a assumir qualsevol conseqüència penal que anés lligada a la preparació del referèndum. 

Iglesias ha agraït el suport de Tardà i el republicanisme, i ha llançat una advertència a Rajoy, implicant els socialistes. "I vostès intenten tapar la seva corrupció amb Catalunya, apel·lant als seus pitjors instints reaccionaris, ens tindran davant i demano al PSOE que s'hi sumi", ha advertit. Sobre això, el número u d'ERC n'ha agraït les paraules i la convergència entre les esquerres, a la qual sempre hi estarà disposat a col·laborar, però l'ha instat a anar un pas més enllà: "No busco el seu sí, però espero que ens trobem en la crida al referèndum", ha instat a Iglesias.