El líder d'ERC, Joan Tardà, ha començat el seu discurs en el ple d'investidura explicant que "Catalunya ja està en l'escenari de desconnexió, d'acord amb el mandat de les urnes del 27 de setembre". "Sàpiga vostè que això no tracta de competències, sinó de la llibertat del meu país", ha continuat Tardà en al·lusió al candidat a la investidura, Pedro Sánchez. "Vostè parla de desafiament de Catalunya, com si els dos milions de catalans que van votar el 27 de setembre fossin subjectes d'un motí sediciós", s'ha indignat el líder d'ERC.

"Criminalitza els catalans amb les seves paraules", ha indicat, i "vostè pretén ser president del govern d’Espanya amb un 22% de vot", ha reiterat. "Estem vacunats contra les seves propostes", deia Tardà, mentre recordava "l'espoli fiscal" d'Espanya respecte les finances de la Generalitat. "Votarem en contra de qualsevol candidat, també d'investir Rajoy", ha declarat el republicà, perquè "no en té ni idea si vol aplicar la castració química" al procés, i tampoc "té idea quan parla de fractura", ha afirmat amb vehemència.

Ens urgeix la República, i els fets demostren que no existeix futur econòmic per als catalans sense la independència
Així i tot, Tardà ha recordat que "sempre que un dirigent espanyol ens ha demanat progrés, ens hem sentit concernits i interpel·lats i hem col·laborat. Vam proclamar la República catalana i a les 72 hores vam sumar-nos a l’espanyola" ha dit. "Però vostès ens van tirar enrere l'Estatut i ja no ens creiem res", ni "l'apoyaré de Zapatero", ha matisat. Així mateix, ha fet saber a Sánchez que “la seva actitud és conservadora, retrògada i estèril. Espanya no pot retenir Catalunya. Una unitat imposada, equival a un maltractament”.

“Vostè no ho diu, però la reforma de la Constitució espanyola està blindada”, ha volgut deixar palès Tardà. “Ens urgeix la República, i els fets demostren que no existeix futur econòmic sense la independència”, ha afegit. El republicà ha instat a Sánchez a donar respostes. “No respon a per què la crisi espanyola és pitjor que la grega, no respon a per què s’han desnonat milers de persones, mentre que els bancs no retornen els diners que els hem injectat, i tampoc dóna resposta a la desesperació dels joves", insistia.

Creu que es permetrà la violència jurídica contra un poble democràtic i indefens? Ni els ciutadans espanyols li ho consentiran!
[video width="720" height="404" mp4="https://www.elnacional.cat/wp-content/uploads/2016/03/J08dGAudusJTwLHLK1GUq.1100.mp4"][/video]

La dura intervenció de Tardà en contra de Sánchez / Atlas

"Ens posaran a la presó als alcaldes i tothom qui secundi la República?" ha interpel·lat Tardà a Sánchez. "Bé, de fet ja han criminalitzat l'expresident del meu país, Artur Mas", ha relatat el cap de llista d'ERC. A més, li ha recordat el full de ruta del procés. "Aprovarem la llei de transitorietat jurídica, elaborarem la Constitució i durem a terme un referèndum". "Creu que les democràcies li permetran que usi la violència jurídica contra un poble democràtic i indefens? Ni els ciutadans espanyols ho consentiran!" ha conclós.

Sánchez ha respost Tardà. "Volen fracturar Catalunya, i fins i tot, van perdre el plebiscit que vostès mateixos van presentar el 27 de setembre, promogut per ERC i DiL", ha indicat. "Senyor Tardà, desconfia de la reforma constitucional, però volem fer-ho en el marc de la llei", ha dit Sánchez. "Som tan demòcrates que volem que votin dues vegades: la reforma de la Constitució amb la resta d'espanyols, i l'Estatut", ha proposat el candidat a la investidura.

Senyor Tardà, volen fracturar Catalunya, i van perdre el plebiscit que vostès mateixos van presentar el 27 de setembre
"Faran com els escocesos, que si perden el referèndum, els tornaran a proposar d'aquí 5 anys? Respongui, li prego", ha dit al líder del PSOE. "Posa molt díficil l'entesa, senyor Tardà, i li demano que recapaciti", ha afegit. Per la seva banda, el republicà ha respost: "quan els independentistes érem minoria havia fractura civil? No, de la mateixa manera que no n'hi ha ara. Mai hem deixat de parlar amb ningú per no ser independentista. Visca la democràcia! Per sort, nosaltres marxem!", ha conclòs entre aplaudiments.