El PP, Grup Socialista (PSOE i PSC) i Cs han sumat forces aquest dimecres per posar punt final a la Comissió d’Investigació sobre l’ús partidista del Ministeri de l’Interior durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz, on s'investigava entre d'altres coses l'Operació Catalunya.

Els tres grups han rebutjat les peticions d’ERC, PDeCAT, PNB i Podem perquè es produeixin noves compareixences al llarg del mes de juliol –entre altres la de l’excomissari Villarejo-, de manera que la Comissió tancarà portes definitivament a finals de juliol amb una votació sobre les conclusions. Els grups s’han citat dimecres de la setmana que ve per presentar ja els primers esborranys d’aquestes conclusions i preparar el terreny per a possibles acords que facin possible que prosperi un text.

La decisió ha estat adoptada aquest dimecres després de les compareixences de l’exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino i de l’exinspector en cap de la Policia José Ángel Fuentes Gago. El president de la comissió, Mikel Legarda (PNB) ha sotmès a votació la petició d’ERC, PDeCAT, PNB i Podem per allargar el calendari de tasques de la comissió. La proposta ha quedat rebutjada amb els vots del PP, Grup Socialista i Cs. Posteriorment els grups han votat les peticions per a fer noves compareixences al llarg del mes de juliol, amb els mateixos proponents i el mateix resultat negatiu.

El ‘no’ del PSOE ha impedit d’aquesta manera que compareguessin a la comissió l’excomissari José Manuel Villarejo, l’excap d’Afers Interns Marcelino Martín Blas i també l’exministre de l’Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, a més de l’excomissari general de la Policia Judicial José Santiago Sánchez Aparicio.

La Comissió posarà d’aquesta manera punt final a les seves tasques a finals de juliol, quan es votin les conclusions. El PDeCAT busca un acord que englobi des del Grup Socialista fins a ERC per redactar i poder aprovar un text que deixi clara les responsabilitats de l’exministre de l’Interior i la seva cúpula en l’anomenada ‘operació Catalunya’. 

Al llarg dels tres mesos d’activitat han desfilat per la comissió l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, l’exdirector de la Policia Ignacio Cosidó, i aquest dimecres l’exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino i de l’exinspector en cap de la Policia José Ángel Fuentes Gago.