Membres del Govern i diputats participaran aquest dijous en un tancament i dejuni a l'emblemàtic convent dels Caputxins de Sarrià, on es va celebrar la històrica Caputxinada, fa 52 anys, en plena dictadura de Franco, en suport dels presos polítics en vaga de fam i en contra del Tribunal Constitucional.

En el tancament hi haurà diputats dels grups convocants: Junts per Catalunya (JxC), Esquerra (ERC) i la CUP, les tres forces de la majoria independentista, segons han confirmat a El Nacional fonts parlamentàries. La tancada s'iniciarà a les 9 del matí d'aquest dijous i es prolongarà durant 24 hores, fins a les 9 del matí de divendres.

La participació a l'acció de protesta és oberta a tothom i rememora la històrica Caputxinada del 1966, quan la policia franquista va dissoldre després de tres dies de setge els 450 participants en l'acte de constitució del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB). Així, la jorwnada de protesta també vol implicar-hi la societat civil en accions semblants, com el dejuni solidari promogut per prouostatges.cat.

Durant les 24 hores de protesta, se celebraran diverses conferències obertes al públic en relació amb la justícia i la lluita no violenta, que pronunciessin, entre d'altres, els diputats Ruben Wagensberg (ERC) i Carles Riera (CUP), i la consellera de Presidència , Elsa Artadi (JxCat).

40 aniversari de la Constitució

La protesta se celebrarà coincidint amb l'acte solemne al Congrés dels Diputats en motiu del 40è aniversari de la Constitució espanyola, que estarà presidit pel rei Felip VI.

Els convocants denuncien que "la Constitució espanyola és una presó de llibertats" i que l'Estat espanyol "vulnera els drets de presos polítics i llibertats". Al seu aprecer, la Constitució "bloqueja l'exercici de drets fonamentals com el dret a l'autodeterminació", "permet que es vulnerin drets com la llibertat d'expressió i el dret a la representació política" i "permet la repressió violenta d'expressions plenament democràtiques ".

Quatre dels set presos polítics reclosos a la presó de Lledoners, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull estan en vaga de fam indefinida en protesta per les dilacions del Tribunal Constitucional sobre els seus recursos, que els impedeixen d'accedir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per denunciar el seu processament en relació amb el referèndum de l'1 d'Octubre.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, han fet sengles crides a participar a la protesta des del seu compte de Twitter.

A la tancada participaran els diputats de JxCat Elsa Artadi (consellera de Presidència), Albert Batet, Laurà Borràs (consellera de Cultura), Eusebi Campdepadrós, Narcís Clara, Josep Costa, Francesc de Dalmases, Lluís Font, Imma Gallardo, Gemma Geis, Anna Geli, Saolua Laouaji, Aurora Madaula, Antoni Morral, Jordi Munell, Teresa Pallarès, Eduard Pujol, Xavier Quinquillà, Pep Riera, Mònica Sales, Marc Solsona, Anna Tarrés i Francesc Ten, així com el conseller Damià Calvet.  Per part d'ERC hi eran Sergi Sabrià, Gerard Gómez, Josep Maria Jové, Irene Fornós, Lluís Salvadó, Gemma Espigares i Ruben Wagensberg.