El vicepresident Oriol Junqueras ha assegurat avui al Parlament que els nous pressupostos s’aprovaran “tan aviat com hi hagi un acord”. Aquest ha estat un dels temes que ha provocat les preguntes de l’oposició durant la compareixença que ha protagonitzat el responsable de l’àrea econòmica del Govern per explicar les línies del seu departament.

“El nostre compromís era no fer una proposta abans d’aquesta compareixença perquè ens semblava un reconeixement a aquesta comissió”, ha insistir tant en la rèplica com en la intervenció inicial.

Davant la insistència dels grups, en el darrer torn, el vicepresident ha concretat que els pressupostos difícilment es podran portar aquest primer trimestre a la Cambra i per tant, “més probablement el segon trimestre”.

Els interessos del FLA

Junqueras ha insistit a acusar l’Estat espanyol d’imposar condicions “arbitràries i injustes” a Catalunya. Ha assenyalat, de manera especial els interessos del FLA –0,834%– que són 16 vegades superior als interessos que li imposa a l’Estat el Banc Central Europeu –0,05%–. Però ha recordat també les bestretes que avança el Govern espanyol que “sempre” estan calculades a la baixa i no es recuperen fins al cap de dos anys, o els deutes pendents de l’Estat com la disposició addicional tercera, el fons de competitivitat, els diners corresponents a la llei de dependència o la impossibilitat de cobrar l’impost sobre dipòsits bancaris.

El vicepresident ha reclamat de nou una “distribució més justa del sostre de dèficit” i ha demanat la col·laboració dels grups per exigir-ne una revisió. De fet, aquesta és una de les peticions que han estat millor acollides entre l’oposició. Fins i tot Ciutadans s’ha sumat a la denúncia de la centrifugació del dèficit a les autonomies, igual com han fet PSC, CSQP i CUP.

En definitiva, Junqueras ha denunciat que la recuperació que està experimentant l’economia catalana no es correspon amb el benefici que reben els ciutadans perquè el l’esforç fiscal de Catalunya “continua en mans d’un govern” que l’utilitza com a “element de constant pressió política enfront les institucions del país”.

Nova fiscalitat

Pel que fa les propostes del Govern ha apuntat un pla d’eficiència de la despesa que s’aplicarà a tots els departaments, estudiar noves vies de fiscalitat, en relació a les quals ha apuntat impostos de caràcter mediambiental, el redimensionament de l’Agència Tributària –modernitzada amb la col·laboració de diputacions i Ajuntaments–, una central de compres, un Campus Administratiu a la Zona Franca...

“Afortunadament, els anys d’ajustament pressupostari han passat”, ha assegurat.

Tot i la insistència dels grups no ha entrat a detallar qüestions com l’impost de successions –però ha advertit que “l’excés de pressió pot comportar la pèrdua de pagadors d’impostos i aconseguir el contrari del que es pretenia”– o sobre Barcelona World.

En relació al sistema de finançament, s’ha limitat a avançar que caldrà estar amatents, atès que estava prevista la revisió el 2014, però atès que es desconeix qui podrà constituir un Govern a Madrid es desconeix també quin serà els seu capteniment al respecte. “Haurem d’estar tots plegats atents”, ha insistit.

Impagament

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha recodat al vicepresident que l’Annex de la declaració de ruptura del Parlament contempla un grup de treball sobre la gestió del deute i que aquest “ha de tenir impacte indefugible en els pressupostos del 2016”. “Plantejar-se l’impagament és plantejar-se desobeir. És també el principal mecanisme de construcció de sobirania que tenim ara mateix a casa nostra”, ha assegurat.

“En cap cas es pot decretar un impagament unilateral quan s'està en situació de dèficit”, ha replicat Junqueras.