Visita del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, al Congrés dels Diputats amb manifestació de suport a l'actuació del govern espanyol inclosa. El president de l'Eurocambra ha defensat aquest dimecres des de Madrid la capacitat d'Espanya per resoldre els seus problemes polítics i ha deixat clar que la Unió Europea no hi intercedirà. A més, Tajani ha lloat la Constitució, ha dit que gràcies a la Carta Magna l'estat espanyol és un país "plenament democràtic" on "regeix la separació de poders" i on s'exerceix "amb total normalitat" la llibertat política i ideològica.

Les declaracions de Tajani arriben just el dia que la Comissió Europea ha defensat l'actuació d'Alemanya amb Puigdemont. Aquest migdia la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, ha considerat aquest dimecres que la justícia alemanya va actuar "d'acord a les regles" en relació amb la petició d'extradició a Espanya del president Carles Puigdemont. Les declaracions de Jourová han trencat el silenci de la UE, acostumat a mantenir-se al marge de les disputes entre estats.

Si això passava al migdia, però, a la tarda Tajani ha sortit en defensa de la Constitució espanyola i la capacitat de l'Estat per resoldre els seus problemes polítics sense la necessitat "de tuteles", durant una visita oficial al Congrés dels Diputats, acompanyat de la presidenta de la cambra, Ana Pastor, i del president del Senat, Pío García-Escudero. Tajani, però, no ha entrat a valorar ni l'actual sistema de les euroordres, ni l'alliberament de Puigdemont.

Tajani Congrés - EFE

EFE

En les declaracions posteriors a la visita, Tajani ha fet referència al cas català, tot i que no ha pronunciat ni un sol cop el nom de Catalunya, on ha defensat que les divisions "no són insalvables", tot i afegir que "sempre que la política es faci des de la democràcia i les lleis". "En la resolució d'assumptes interns d'Espanya tant la UE com jo mateix estarem sempre del costat de la Constitució i dels tractats", ha declarat.

L'any que es compleix el 40 aniversari de la Constitució, el president del Parlament Europeu ha assegurat que encara ara "desplega els seus beneficis" a la societat espanyola i ha dit que, gràcies a la Constitució, l'Estat és un país "plenament democràtic" on "regeix la separació de poders" i on s'exerceix "amb total normalitat" la llibertat política i ideològica. A més, ha defensat que aquestes característiques les reconeix tant la UE com les institucions internacionals i "qualsevol observador objectiu".