Susana Díaz ha iniciat la cursa cap a la secretaria general del Partit Socialista Obrer Espanyol amb un autèntic bany de masses a Madrid. La dirigent andalusa ha fet una crida a la unitat de tots els socialistes en un nou PSOE “plural i divers” que estarà en condicions de tornar “a governar aquest país”. Díaz ha llançat un missatge molt clar i contundent a Catalunya: “Hem de lluitar contra els nacionalismes per evitar que s’aixequin murs i barreres, que són sinònims de dolor”.

Susana Díaz ha rebut el suport de molts pesos pesats socialistes com els expresidents espanyols Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, el líder valencià Ximo Puig i el diputat basc Eduardo Medina. En representació de Catalunya hi ha fet acte de presència Carme Chacón i l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. Díaz ha dedicat una part del seu discurs directament al PSC, al qual ha estès la mà per lluitar plegats per un futur “de diversitat i igualtat” a l’Estat espanyol. “El PSC i el PSOE hem viscut junts els millors anys de la democràcia d’aquest país”, ha assegurat. La candidata a la secretaria general s’ha erigit com la millor opció per recuperar “la fraternitat interna” de la formació.

Segons Díaz, el país té davant seu tres desafiaments principals: la lluita contra la pobresa i la desigualtat, la lluita contra els populismes i la lluita contra els nacionalismes que volen trencar Espanya. “Ningú em dirà que per ser d’un territori determinat sóc enemic d’un altre”, ha clamat. La també presidenta de la Junta d’Andalusia ha insistit en el federalisme com a solució al debat territorial: ”Tenim un projecte de país que vol un canvi federal perquè tots els pobles d’Espanya, amb les seves singularitats, construïm junts un país millor i modern”.

Una campanya per recuperar el PSOE

Susana Díaz s’enfrontarà en la cursa per guanyar Ferraz a l’exsecretari general, Pedro Sánchez, i a l’exlehendakari i expresident del Congrés, Patxi López, amb la intenció que el socialisme torni a liderar Espanya, però no de qualsevol manera, sinó “des de la victòria”. El lema de l’acte d’inici de la campanya, ‘100 x 100 PSOE’, és simptomàtic dels elements que vertebraran la seva proposta per a una formació que “tornarà a optar a governar”. Díaz ha presentat un projecte col·lectiu, que pretén “recórrer tots els racons del país i escoltar tothom”, amb l’objectiu màxim de recuperar l’esperit tradicional socialista, aquell que encarnen González i Zapatero, “els millors presidents de la història moderna d’Espanya”, segons la candidata.

Susana Díaz - EFE

“Necessito l’ajuda de tots per formar aquest projecte col·lectiu i tornar a fer-nos càrrec d’Espanya, perquè aquest país necessita el PSOE”, ha reclamat. Díaz ha pujat al faristol davant d’unes 6.000 persones i ha protagonitzat una gran demostració de força. Entre d’altres elements, la presidenta andalusa ha destacat la tolerància, la fraternitat, la pau, la unitat i la igualtat com a potes principals de la seva campanya. Si Susana Díaz s’imposés a Sánchez i a López, seria la primera secretària general en els gairebé 140 anys d’història del partit socialista. “No vull que em voteu pel fet de ser dona, sinó perquè compartiu amb mi un projecte d’igualtat”, ha conclòs.