L'instructor de la causa del procés independentista a Catalunya, Pablo Llarena, ha citat el proper 30 d'abril a les 10.30 hores a l'exconsellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat que havia estat en l'exili Meritxell Serret, una vegada ha acabat la quarantena per Covid a la qual va haver de sotmetre's per un contacte proper i que va impedir la seva compareixença el passat 8 d'abril.

En la providència dictada pel magistrat s'assenyala que l'exconsellera ha manifestat al tribunal el resultat negatiu de la prova de detecció de Covid-19, per la qual cosa ja pot ser citada per a la seva declaració indagatòria.

La declaració

Així se li comunicarà formalment el seu processament per un delicte desobediència, en decaure en principi el primer càrrec que se li va imputar per malversació de fons públics, atesa l'absolució d'altres consellers que van actuar de forma similar segons va establir la sentència del procès.

Serret va tornar des de Brussel·les per ser diputada per ERC al Parlament després dels últims comicis i va comparèixer en l'alt tribunal acompanyada de l'advocat Iñigo Iruín, un lletrat històric en la defensa de membres d'ETA i de l'entorn de Batasuna.

Serret va comparèixer aquell dia amb la finalitat de posar-se a disposició del Tribunal i regularitzar la seva situació processal de rebel·lia i Llarena la va deixar en llibertat en espera d'emplenar la seva declaració indagatòria.

Meritxell Serret va ser processada pels delictes de malversació de cabals públics i desobediència, no obstant això, ja que fins ara no s'ha atribuït que el seu departament realitzés pagaments concrets per l'organització del referèndum de l'1-O. Ja que els processats que van ser jutjats en aquesta mateixa situació van ser condemnats per un delicte de desobediència i absolts del delicte de malversació, no s'havia cursat contra ella cap Ordre Europea de Detenció després de la sentència del 14 d'octubre de 2019.

Existia, tanmateix, una ordre nacional de detenció per prendre-li declaració i continuar el procediment contra ella. La pena prevista per al delicte de desobediència és de multa i inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys.

Imatge principal: La diputada Meritxell Serret en el seu retorn al Parlament / ACN