Ara sí: ja es pot exhumar el dictador. El Tribunal Suprem ja ha acabat d'aplanar el camí al govern espanyol i li ha donat autorització per entrar a la basílica. Al mateix temps, la sala tercera ha aixecat les mesures cautelars pendents contra l'exhumació de Francisco Franco, presentats pel seu entorn. D'aquesta manera, ja no existeix cap obstacle que ho aturi. L'executiu, després de ser avalat per la justícia, ja busca una nova data "en molts pocs dies". El moment del trasllat del Valle de los Caídos al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio haurà de ser aprovat pel Consell de Ministres. Els magistrats també recorden que tothom està obligat a acatar la decisió, que inclou el prior de la basílica.

En una providència, la secció quarta de la sala tercera respon a la petició de l'Advocacia de l'Estat per accedir ja a la basílica del Valle de los Caídos per procedir a l'exhumació. Els magistrats asseguren que la sentència que rebutjava el recurs de la família Franco "és per ella mateixa títol legítim" per a dur a terme l'actuació. No només això, sinó que la providència recorda que l'article 118 de la Constitució obliga tothom a complir les sentències fermes. Aquest recordatori arriba després que el prior de la basílica es negués a acatar la sentència del Tribunal Suprem.

Per altra banda, la sala contenciosa-administrativa ha abordat els tres últims recursos pendents, els de la Fundación Nacional Francisco Franco, la Comunitat Benedictina i l'Asociación de Defensa del Valle de los Caídos. I ha decidit aixecar la suspensió cautelar que penjaven d'aquests recursos. Els magistrats argumenten que la mesura ha d'aixecar-se després de la resolució del recurs de la família Franco.

Finalment, la sala també ha denegat la petició de personar-se al Suprem del particular que havia presentat un recurs contra la llicència d'obres davant del jutge Yusti. I li recorda que l'alt tribunal és l'únic òrgan jurisdiccional competent.

Aquest mateix dimecres, el Suprem va donar cop de porta a l'últim intent dels néts del dictador per aturar l'exhumació. Davant del recurs d'aclariment que havien presentat, els magistrats van respondre que "la sentència és clara".

"En molts pocs dies"

Aquest mateix dijous, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo ha aclarit que en “molts pocs dies” trauran el cadàver del dictador del seu mausoleu. "La traurem, que ningú tingui ni el més mínim dubte”, ha assegurat la dirigent socialista en una entrevista a Telemadrid. Per la seva part, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha garantit que el trasllat de les restes serà “sense espectacle i amb tota la seguretat”. Ha sostingut que “el que correspon a tot ciutadà en un Estat de dret és acatar la resolució del tribunal i executar-la”.