El Tribunal Suprem sosté que l'obra per treure Francisco Franco del Valle de los Caídos no necessita llicència municipal d'obres i ha desestimat el recurs dels néts contra l'exhumació del dictador.

A més, el magistrats de la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa del Suprem han avalat el trasllat al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio, a El Pardo, en contra de la voluntat de la família de fer-ho a la cripta de la Catedral de l'Almudena. 

A la sentència, publicada aquest dilluns, els jutges afirmen que "no és una obra major" i que, en haver estat acordada pel Consell de Ministres, no cal l'aval de l'Ajuntament de El Escorial.

Així doncs, l'alt tribunal dona llum verda a l'exhumació i marca el camí perquè el titular del jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, retiri la suspensió cautelar de la llicència d'obres per treure les restes de Franco del Valle de los Caídos. 

El jutjat de Madrid ja va informar favorablement dimarts passat l'aixecament de la tomba, una decisió que s'ha mantingut suspesa cautelarment fins a la sentència del Suprem d'avui. 

A més, els sis magistrats argumenten que el decret del govern espanyol és constitucional i no vulnera els drets de la família del dictador, com el de triar el lloc de destinació de les despulles. Aquest, argumenta el tribunal, no és un dret absolut i "pot ser limitat per raons d'interès públic".

La Fundació Franco "dubta de la imparcialitat" del Suprem

La Fundació Francisco Franco ha acusat el Tribunal Suprem de provocar "una tremenda indefensió i dubte d'imparcialitat" per haver rebutjat el recurs dels néts del dictador, sense haver facilitat prèviament la sentència a la família.

En un comunicat, al qual ha tingut accés Efe, la Fundació critica "que la premsa i les autoritats polítiques s'hagin fer ressò que el Tribunal Suprem hagi donat llum verda al govern per l'exhumació de Franco".

En el document també asseguren que l'executiu ha vulnerat el dret de la UE i la Convenció Europea de Drets Humans, en vulnerar el dret al respecte a la vida privada i familiar, a la llibertat de pensament i de religió i a la prohibició de discriminació.  

A més, la Fundació sol·licita al Suprem que elevi aquesta qüestió al Tribunal Constitucional. En l'escrit, asseguren que hi ha hagut una "importantíssima extralimitació del Poder Executiu" en haver-se saltat els tràmits previstos.