La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha confirmat la resolució del Ple del Tribunal de Comptes de 18 de juny de 2018 que va imposar una sanció de 130.192 euros a Convergència i Unió (CiU) per excedir en l'esmentada quantitat el límit de la despesa electoral que tenia fixat per a les eleccions municipals de 2015 a Barcelona. La sentència donada a conèixer aquest dimarts desestima el recurs contenciós-administratiu presentat per CiU en el qual sol·licitava la rebaixa de la sanció a 17.218 euros.

Argumentaven que no es podien tenir en compte els 112.973 euros que va costar un vídeo de 31 segons de durada, titulat "El meu Alcalde", que va utilitzar a la precampanya per presentar al seu candidat a l'alcaldia, Xavier Trias, no a la campanya electoral, i que, per aquesta raó, no ho havia declarat. A més, afirmava que, en el vídeo, en cap moment, no es demanava directament o indirectament el vot.

El Suprem afirma que el cost dels actes lícits realitzats pels partits polítics abans de la campanya, però dins del període electoral, han de ser considerats costos electorals d'acord amb la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG). "És més, si es tenen present els principis de reducció, limitació i justificació dels generats en els processos electorals i, a més, la idea d'igualtat que és subjacent al seu finançament públic, no hi ha raó que justifiqui l'exclusió pretesa per la recurrent. Al contrari, tots ells condueixen a la solució contrària, a la seguida per la resolució del Tribunal de Comptes," conclouen els magistrats.

Afegeix que l'esmentat vídeo promou el vot a la candidatura de CiU a l'Ajuntament de Barcelona encara que no demana expressament el vot, de manera que, conforme a l'article 130 b) de la LOREG, el seu cost té la consideració de despesa electoral. Per molt que insisteixi la recurrent a dir que en el vídeo no se sol·licita el vot per a la candidatura encapçalada per Xavier Trias, afirma la Sala, "malament es pot compartir l'esmentada afirmació".

La descripció que del seu contingut fa la resolució del Ple del Tribunal de Comptes, segons la sentència, "és eloqüent per si mateixa. No se sol·licitarà de manera formal el vot per a ella, però, no ja indirectament, sinó amb absoluta claredat es ve a dir que és la millor".

La conseqüència, segons la sentència, no fa falta explicar-la: "a més de presentar aquesta candidatura està dient als electors que han de votar-la. D'aquesta forma s'integra de manera plena el supòsit previst per l'apartat b) de l'article 130 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General", recalca el tribunal.