Nou front. El Tribunal Suprem (TS) ha admès a tràmit el recurs de cassació interposat pel coronel Diego Pérez de los Cobos contra la sentència de l'Audiència Nacional que va avalar el seu cessament al capdavant de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, acordat el maig de 2020 pel govern de Pedro Sánchez. La secció Primera de la Sala Contenciosa Administrativa ha avançat avui la decisió de la interlocutòria, el contingut del qual es coneixerà en els pròxims dies, segons informa el tribunal.

Dels Cobos va ser destituït després que membres de la policia judicial de la Comandància de Madrid lliuressin un informe a la jutgessa que portava el cas de la manifestació del 8-M i la seva possible influència en l'expansió del coronavirus. En un primer moment, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va atribuir el cessament a raons d'organització internes i el va desvincular d'aquest informe, si bé posteriorment va matisar que responia a la filtració del mateix als mitjans.

Antecedents

El jutjat Central del Contenciós-administratiu número 8 de l'Audiència Nacional va anul·lar el cessament del coronel a l'entendre que si hagués informat de les actuacions sobre el 8-M als seus superiors podia haver incorregut ell al seu torn en un "il·lícit penal". Tanmateix, la sala del Contenciós de l'Audiència va revocar aquesta decisió en considerar que el cessament estava fonamentat en la pèrdua de confiança per no informar sobre la causa per la manifestació del 8-M i, per tant, és ajustat a dret.

Després del seu cessament, Pérez de los Cobos va ser destinat a petició pròpia en comissió de serveis a la Intervenció Central d'Armes i Explosius a Madrid, dependent del general de la Direcció d'Armes, Explosius i Seguretat. Ara, el Tribunal Suprem tindrà l'última paraula sobre el seu acomiadament.

Contra l'1-O

Dels Cobos, nomenat el responsable del govern del PP per aturar l'1-O a Catalunya, també era una pedra a la sabata en el govern del PSOE, ja que va ser un dels testimonis clau en la condemna dels líders independentistes catalans en el Tribunal Suprem. No obstant això, l'Audiència Nacional va exposar les seves contradiccions i tergiversacions en la sentència d'absolució del major Josep Lluís Trapero i de l'anterior cúpula d'Interior per la seva gestió de l'1-O. Pérez de los Cobos va assegurar que el major Trapero estava coordinat amb el president Puigdemont per desobeir les resolucions judicials i no complir el mandat d'aturar la votació en el Referèndum d'Independència de Catalunya. L'Audiència el va contradir i va validar la versió de la defensa del major Trapero en assegurar que va donar compliment al mandat de la magistrada del TSJC i especialment a la seva ordre de mantenir la convivència ciutadana.