Per cinquena vegada, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska veta l'ascens a general del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. Tot plegat succeeix mentre el coronel confronta a Marlaska davant del Tribunal Suprem (TS) pel seu cessament com a cap de la Comandància de Madrid i els posteriors impediments per al seu ascens, quan Pérez de los Cobos al·lega ser el més valorat de la seva promoció. La batalla judicial que s'eternitza entre el coronel i el titular d'Interior, no ha fet dubtar a aquest darrer per tornar a negar-li l'ascens. 

Segons publica El Independiente, aquesta setmana s'han promocionat l'11è coronel en el lapse d'un any aproximadament, deixant enrere a Pérez de los Cobos. Es tracta d'Antonio Cortés Ruíz, qui ha estat anomenat general de brigada, malgrat ocupar el lloc 15 de la promoció en què Pérez de los Cobos va ser el primer. D'aquesta manera Marlaska està ignorant l'ordre resultant de l'avaluació d'ascensos de la Guàrdia Civil, a través de la qual depenent dels resultats es planifica en ordre els futurs ascensos. Sense precedents en aquest cos policials, aquest ordre no s'està seguint per Interior. 

Més que per Pérez de los Cobos, algunes veus dins del cos lamenten el fet d'ignorar el resultat de les proves que tant els costen. "Si el ministre vol ascendir a qui li plagui, que elimini l'exhaustiu procediment d'avaluació per a l'ascens legalment vigent -el mateix que regeix a les Forces Armades- i assumeixi el cost polític de defensar que ascendirà exclusivament qui ell decideixi, però que no mantingui l'artifici d'un sistema transparent i objectiu, i tingui tots els generals treballant-hi, per després menysprear aquesta classificació i passar-se per l'arc del triomf l'opinió del Consell Superior de la Guàrdia Civil", diuen fonts de la Guàrdia Civil a El Independiente. 

Per la seva banda, però, Marlaska fa mesos que es va limitar a recordar que els ascensos de la Guàrdia Civil "els decideix el govern espanyol", malgrat les propostes que fa el cos basant-se en les proves mencionades, i va negar que no ascendir Pérez de los Cobos es tracti d'un fet tant "extraordinari" o "excepcional". 

Un llarg recorregut pels tribunals  

Paral·lelament, Pérez de los Cobos continua amb la seva croada judicial contra Marlaska. Després que una sentència de l'Audiència Nacional avalés que el seu acomiadament com a cap de la Guàrdia Civil de Madrid va ser legal, el coronel va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. 

El coronel de la Guàrdia Civil al·lega que el seu cessament va ser "arbitrari, delictiu i discriminatori". La destitució, però, es va produir en un context en què diversos subordinats seus estaven investigant el possible vincle de la manifestació del 8 de març de 2020 amb l'inici dels contagis per coronavirus.