El cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos per part del ministre Fernando Grande-Marlaska va ser legal. Així ho ha conclòs la sala contenciosa de l'Audiència Nacional, que ha declarat que la destitució es va fer de conformitat a dret. Pérez de los Cobos va ser cessat per Marlaska com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Madrid després que aquest es negués a donar-li informació judicialitzada sobre el cas 8-M, per l'autorització administrativa de la manifestació feminista tot i la pandèmia de la covid. El govern espanyol va argumentar pèrdua de confiança. Pérez de los Cobos també és conegut per haver comandat l'operatiu de la policia espanyola contra el referèndum de l'1-O.

Ara, amb una sentència unànime dels magistrats de la sala cinquena de la sala contenciosa administrativa, s'estima el recurs d'apel·lació que va presentar l'Advocacia de l'Estat en representació del Ministeri de l'Interior. Amb la resolució aprovada avui es revoca la sentència del passat 31 de març, que donava la raó al coronel, anul·lava el cessament i obligava a restituir-lo.

Per justificar la seva decisió, l'Audiència Nacional invoca sentències anteriors sobre les normes aplicables i els criteris per resoldre impugnacions de cessaments i nomenaments en destins de lliure designació a la Guàrdia Civil. I segons els magistrats cal distingir entre la idoneïtat per ocupar el càrrec —"que en aquest cas no es discuteix"— i la confiança que li diposita l'autoritat que nomena i cessa un càrrec de lliure designació. D'aquesta manera, "descartada l'existència de desviació de poder, es constata que la decisió del cessament del senyor Pérez de los Cobos té suficient motivació". En aquest sentit, la sentència recorda que "la pèrdua de confiança és per la 'no informació' del 'desenvolupament', no del contingut, d''investigacions i actuacions' dutes a terme per la Guàrdia Civil".

I la sentència conclou: "Havent trencat la confiança, no té sentit la declaració de reincorporació a la destinació, mantenint l'interessat en el mateix i imposant una relació professional sustentada, a més de motius reglats (idoneïtat), també, en aquesta circumstància subjectiva, com hem declarat, és a dir, per la pèrdua de la confiança, qualitat que acompanya i mediatitza el nomenament per a aquest càrrec i destí".

La manifestació del 8-M

Marlaska el va destituir per negar-se a donar-li informació judicialitzada sobre el cas 8-M del 2020 a Madrid, per l'autorització administrativa de la manifestació feminista a pesar de la pandèmia de la Covid. Malgrat que Interior no va confirmar oficialment el motiu del cessament, fonts coneixedores d'aquests motius apuntaven a l’informe que la Guàrdia Civil va enviar al jutjat d’instrucció 52 de Madrid en la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver permès la manifestació. La causa va ser finalment arxivada.